Заради заведени съдебни искове от Моника Станишева и Петя Славова

Журналистическа организация защити сайтовете "Биволъ" и "е-vestnik"

Журналистическа организация защити сайтовете "Биволъ" и "е-vestnik"

Журналистическата организация "Мрежа за спешна защита на свободното слово", която наскоро възстанови дейността си, се обяви в сряда в защита на информационните сайтове "Биволъ" и "е-vestnik", срещу които са заведени сериозни съдебни искове съответно от Моника Станишева и Петя Славова.

Става въпрос за публикации на двете електронни издания, за които съпругата на Сергей Станишев и банкерката твърдят, че са уронили доброто им име. Искът на Станишева срещу "Биволъ" е за близо 60 000 лева, а на Славова срещу "е-vestnik" – за 100 000 лева.

"Не трябва да позволяваме подобен натиск и сплашване срещу колеги и независими медии", призова на пресконференция в сряда Юлияна Методиева, създател и главен редактор на сайта "Marginalia", и един от основателите на Българския хелзинкски комитет (БХК).

Казусът с публикацията на "Биволъ", чийто автор е Асен Йорданов, е доста добре известен – спечеленият от фирмата на Станишева "Актив груп" европроект за популяризиране на работата на Европейския парламент в България и евроизборите, за който в Европарламента избухна скандал и тя бе принудена да върне авансово получените 29 679.93 евро.

Сайтът публикува през м.г. свое разследване, според което в изпълнение на проекта "Актив груп" е разработил сайт, базиран като блог, за който фирмата на Станишева получава 60 000 евро. "Биволъ" твърдеше, че сайтът razberiep.eu, създаден по проекта "Как разбираме ЕП", е разработен с безплатния софтуер WordPress, а графичната му визия струва 60 долара.

Основният акционер в "Инвестбанк" Петя Славова пък съди собственика на "е-vestnik" Иван Бакалов за серия от публикации в сайта, озаглавена "Клептокрация". В тях се описва как от сметки на три фирми в "Инвестбанк" изчезват $5.5 милиона, които се насочват към фирми, свързани със Славова, и с тях се купуват имоти.

Информацията в статиите на Бакалов се позовава на доклад на проверители от БНБ, както и на свидетелства на главния счетоводител Петър Маринов. Въпросните фирми са на варненския бизнесмен Борислав Манджуков, убит в края на март т.г. в София.

Петя Славова претендира първоначално частичен иск срещу Бакалов в размер на 25 000 лева. Ако той бъде уважен от съда, тя ще заведе и иск за общата сума от 100 000 лева.

"Всеки може да съди за невярна или изопачена информация, но текстът включва и израза "...или уронва престижа на банките", което дава доста широка възможност за тълкуване", коментира Бакалов в сряда по повод широката формулировка в Закона за банките и кредитното дело, по която се атакуват медийни публикации.

"Като физическо лице могат да те глобят до 20 хиляди лева. Най-леката глоба, от която се почва е 2 000. Законът предвижда специална глоба за медията като издател и там глобата достига до 150 хиляди. Ние сме правова държава. Всеки има право да съди, никой не е против това. Аз съм писал за три фирми как са им изчезнали парите, какви проверки са установили, че са изчезнали тези пари. Нещата, които съм написал през 2011-та, една поредица с общо заглавие "Клептокрация", аз съм мислил за всяка дума от гледна точка на това, че могат да ме съдят", добави Бакалов.

От Мрежата за спешна защита на свободното слово също коментираха, че в момента българското законодателство дава възможност на банките да упражняват сериозен натиск над независими медии за подобни журналистически разследвания.

--------------------------
Тази публикация е създадена с помощта на Европейския съюз. Цялата отговорност за съдържанието ѝ се носи от OBC и Mediapool.bg и по никакъв начин не изразява официалното становище на Европейския съюз.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?