Журналистически скандал в Унгария

Проправителствен сайт публикува "черен" списък на журналисти, които обслужвали Сорос

Журналистически скандал в Унгария
Публикуваният от унгарски проправителствен сайт черен списък с журналисти, обвинени, че обслужват интересите на милиардера Джордж Сорос, предизвика протести от Националната асоциация на журналистите.
 
В списъка, публикуван на сайта 888.hu, са имената на осем журналисти, повечето унгарски, работещи като кореспонденти на чужди медии. 
 
Сред тях са кореспондентите на агенциите Ройтерс и Блумбърг, на списание "Политико" и на германската телевизия Цет Де Еф. 
 
Статията е озаглавена: "Списъкът: представяме чуждестранните пропагандатори на Сорос". 
 
Към тях е отправено обвинението, че не са обективни и независими и че обслужват интересите на американския милиардер с унгарски произход Джордж Сорос, наричан от унгарските власти "обществен враг" и обвиняван, че се меси в унгарската и в европейската политика.
 
Националната асоциация на унгарските журналисти изрази остър протест срещу "този метод, който ни връща в антидемократичните времена и който е твърде далеч от практиките на демократичната журналистика и информация". 
 
Асоциацията е обезпокоена от умножаването на пречките пред упражняването на журналистическата професия в Унгария.
 
Тя отбеляза, че на някои журналисти е забранен достъп в парламента, че правителството не отговаря на писмени въпроси и не кани на пресконференции журналистите, които смята за опоненти.
Споделяне

Още от Европа