Журналистическо разследване свързва Путин със съмнителни сделки на руски бизнесмен

Владимир Путин и Алина Кабаева по време на среща на руския президент с олимпийския отбор на страната в Кремъл през 2004 година.

Малко известен руски бизнесмен от Санкт Петербург е осигурил имоти на няколко жени в Русия, които имат нещо общо помежду си и това общо е Владимир Путин, предаде Ройтерс, като се позова на журналистическо разследване.

Една от жените е по-малката дъщеря на Путин, други две са роднини на жената, за която руските медии твърдят, че е приятелка на Путин, въпреки че президентът категорично отрича да има каквато и да е връзка. Четвъртата жена е бивша студентка, позирала за календар по повод рождения ден на президента. Всичките имоти са в луксозни затворени комплекси в и около Москва.

Малко известният бизнесмен е 47-годишният Григорий Баевски. Той е съдружник на дългогодишен приятел на Путин, бизнесмена Аркадий Ротенберг. Ротенберг беше сред първите руски бизнесмени, на които бяха наложени санкции заради руските действия в Крим.

Проверки на регистрите показват, че компании, в които Баевски е съсобственик, са спечелили най-малко 6 милиарда рубли (89 милиона долара) от договори за държавни обществени поръчки в областта на строителството в последните две години.

Предполагаемите връзки на Баевски с Путин бяха разкрити от разследващия журналист Роман Анин, който прави проучване за източноевропейската медийна мрежа "Проект за подаване на сигнали за случаи на организирана престъпност и корупция (Organised crime and corruption reporting project)", посочва Ройтерс.

Баевски е бивш управител на имуществото на държавна компания в Санкт Петербург. Той започва бизнес с Аркадий Ротенберг през 2011 г. и е директор в инвестиционната компания на Ротенберг Руска холдингова компания до 2014 г.

Разследването на журналиста Анин е показало, че през 2013 г. Баевски е прехвърлил собствеността върху дом и терен в борова гора в Успенское, в района на Москва, на Анна Зацепилина. Това е 81-годишната баба на Алина Кабаева, бившата олимпийска шампионка по художествена гимнастика, за която медиите твърдяха, че има връзка с Путин. Успенское е едно от местата в Русия с най-високи цени на имотите.

През 2009 г. Баевски е прехвърлил собствеността върху апартамент на улица "Вересаева" в московско предградие на Лейсан Кабаева, сестра на Алина.

Миналата година Баевски прехвърлил друг апартамент в луксозен затворен комплекс в Москва на 23-годишната бивша студентка по международни отношения Алиса Харчьова. Цена на сделката не е посочена. Харчьова беше част от група студенти от Московския университет, които заснеха календар по повод рождения ден на Путин през 2010 г. Харчьова се снима на страницата за месец април на календара. Две години по-късно тя позира за снимка, на която държи котка и фотография на Путин. Тази снимка тя качи в блога си и написа под нея "Едно котенце за Путин".

През ноември 2012 г. жена на име Катерина Тихонова, за която миналата година Ройтерс съобщи в пространен материал, че е малката дъщеря на Путин, е обявила за свой дом апартамент, притежаван от Баевски. Тя е използвала адреса на апартамента, когато е попълвала документи за регистрация на основаната от нея частна Фондация за междудисциплинарни инициативи в природните и хуманитарните науки. Засега не е ясно дали Тихонова е живяла в жилището и дали е плащала наем за него. То се намира на около 6,5 километра от официалната резиденция на Путин.

Агенция Ройтерс е потърсила мнението на четирите жени, споменати в разследването на журналиста Роман Анин. Тихонова не е отговорила на запитването. Бабата на Алина Кабаева не е била открита за коментар. Сестрата на Кабаева е отказала да отговаря, а бившата студентка е казала, че е купила жилището чрез агенция за недвижими имоти и изплаща ипотека за него. Запитана от Ройтерс дали връзките ѝ с Путин са ѝ помогнали да се сдобие с това жилище от Баевски, тя е отговорила, че досега никой не ѝ е задавал подобни глупави въпроси.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков е заявил за агенцията, че няма представа кой е бизнесменът Баевски. Той допълнил, че Путин също не познавал такъв човек.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят