Журналистите от Би Ай Ти: В телевизията се настани тишината

Собственикът на Би Ай Ти Мирослав Янев

Достъпът до нюзрума на телевизия Би Ай Ти е спрян за малкото останали журналисти в медията, съобщава нейният екип в отворено писмо, адресирано до останалите медии и всички държавни институции. Журналистите не са получавали заплати за последните два месеца, информация за състоянието на медията няма, а собственикът е неоткриваем.  

“В телевизия Би Ай Ти трайно се настани тишината. Мълчанието в медиите обаче не е злато. Там, за разлика от старата поговорка, мълчанието означава липса на въздух, а всички знаем какви са последствията от това. Водени от убеждението, че ролята на журналистите е да търсят истината и да говорят, когато тишината буди подозрения, ние, екипът на телевизия Би Ай Ти, се обръщаме към институциите, медиите и обществото, за да запознаем всички с проблема, с който се сблъскваме. Той, за съжаление, не е само наш“, се казва в отвореното писмо.

Екипът на медията разказва, че след продажбата на телевизията в началото на годината новият собственик е спрял всички предавания с презумпцията, че предстоят промени и нова програмна схема. Много от служителите са били освободени. До миналата седмица в ефир се излъчваха единствено новините. Поради възникнал технически проблем вече и това не е възможно.

“Информация липсва, собственикът е неоткриваем, а служителите не са получавали заплатите си за последните два месеца. Продължаваме да идваме на работа в един нефункциониращ и обезкървен нюзрум. От два дни дори достъпът ни до него е спрян. Създалата се ситуация провокира редица въпроси: коя пазарна логика налага подобен развой само няколко месеца след продажбата; защо не получаваме адекватна информация за случващото се; защо телевизия, купена за милиони, няма пари за заплати и спря да работи?“, питат журналистите.

Те допълват, че всяка частна компания има свободата да избира как да се развива и дали да продължи да съществува, но това не бива да става за сметка на служителите.

Екипът на Би Ай Ти настоява за адекватни действия от страна на ръководството на телевизията и компетентните органи в държавата.

“Само така ще докажем, че България е страна-член на ЕС, а не територия от Третия свят. Само фактът, че четете това отворено писмо, означава, че и обществото, и медиите имат много дълъг път пред себе си, преди да се нарекат истински свободни“, се казва в отвореното писмо.

В началото на февруари българските емигранти в САЩ братята Павел и Румен Вълневи продадоха телевизията си "Би Ай Ти" (BiT), която стартира на 14 септември  2015 г.  Собственик стана телевизионният продуцент Мирослав Янев, който е работил по форматите "Стани богат", "Семейни войни" и "Столът", излъчвани по Нова телевизия. След 2010 г. той бе изпълнителен директор на продуцентската компания "МедияПро Ентъртаймънт", която е част от СМЕ (Central European Media Enterprises).

След сделката новият собственик обяви, че телевизия ще се превърне в хибрид между традиционната и дигитална телевизия. Старите предавания ще бъдат трансформирани, ще се влеят нови лица. "Вярваме, че продуктът ни ще бъде атрактивен за рекламодателите и ще позволи на новия проект да се самоиздържа и развива", се казваше в изявлението.

Нищо от това не се случи, а телевизията започна да върви стремглаво към затваряне.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?