Журналистите от “Хоризонт” с фаворити за директор на БНР

Журналистите от “Хоризонт” с фаворити за директор на БНР

Редколегията на програма "Хоризонт" на БНР даде подкрепа на трима от кандидатите за нов директор на радиото. Това стана чрез позиция, разпратена в понеделник до Съвета за електронни медии (СЕМ).

Петър Галев, Красимир Луканов и Чавдар Стефанов имат дълъг професионален опит в програма “Хоризонт” и обща визия за бъдещето на БНР, смятат колегите им. В момента Галев е директор на програма “Хоризонт”, Луканов е главен редактор на “Публицистични предавания”, а Чавдар Стефанов е кореспондент на БНР в Москва.

"След допитване, направено от членовете на Редколегията на "Хоризонт" сред всички работещи в програмата, установихме, че голямото мнозинство от хората подкрепят идеите за управление на БНР, представени от екипа Петър Галев, Красимир Луканов и Чавдар Стефанов. Подкрепяме ангажиментите, поети от тях за прозрачност в управлението, за технологично развитие, за отстояване на свободата на словото и диалог. Редколегията на програма "Хоризонт" на БНР, като представителен изборен орган на всички звена в "Хоризонт", заявява, че както винаги досега ще изисква спазването на поетите ангажименти”, се казва в позицията.  

През май СЕМ трябва да избере нов генерален директор на мястото на Поля Станчева, чийто мандат изтича. Според източници от управляващото мнозинство, фаворит е Валери Тодоров, дългогодишен кореспондент на БНТ в Москва, който миналата година се завърна и бе назначен за шеф на Радио-телевизионен център в Благоевград. В момента кандидатурата му се лансира от синдикати в БНР.

Според журналисти от държавното радио, Тодоров е “кандидат на статуквото” и бил предпочитан и от досегашния шеф Поля Станчева.

От СЕМ уточниха, че до момента документи за конкурса е подал само бившият журналист от програма “Христо Ботев” на БНР Антон Митов, а останалите кандидати могат да сторят това до 19 април. Новият генерален директор трябва да стане ясен на 11 май, като отхвърлените кандидати могат да обжалват решението на СЕМ пред Върховния административен съд.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?