Журналистите са имали достъп само до върха на айсберга в скандала с банка Ейч Ес Би Си

Журналистите са имали достъп само до върха на айсберга в скандала с банка Ейч Ес Би Си

Журналистите, разкрили скандала с укриването на данъци от швейцарския филиал на британската банка Ейч Ес Би Си (HSBC), са имали достъп само до върха на айсберга. Това твърди пред в. "Паризиен" бившият компютърен специалист Ерве Фалсиани, цитиран от Франс прес.

Фалсиани е човекът, откраднал и предал на френската държава банковите файлове, които са в основата на разкритията в световните медии, наречени "СуисЛийкс" (SwissLeaks). До този момент той е единственият, срещу когото се води разследване в Швейцария. Срещу него е издадена и международна заповед за арест за нарушаване на банковата тайна.

По думите му, журналистите са имали достъп до много малка част от информацията, докато данъчните власти са получили много повече.

На въпрос за разкритите от в. "Монд" 106 000 частни клиенти на банката, Фалсиани твърди, че това е само върхът на айсберга. Според него няколко милиона междубанкови трансакции фигурират в документите, които той е предал на властите. "Тези цифри могат да дадат представа за това какво би могла да бъде скритата част от айсберга", изтъква той.

Ейч Ес Би Си Швейцария (HSBC Suisse) е в центъра на огромен скандал, след като различни медии увериха, че банката е помагала на някои от клиентите си, по-специално богати предприемачи и политици, да укриват милиарди долари, за да не плащат данъци.

Според Фалсиани "не е възможно големите френски банки да не са засегнати" от тази система на данъчни измами. Компютърният специалист обяснява, че съществуващите закони против укриването на данъци във Франция и в Съединените щати ще уличат най-вече частни клиенти, които декларират сметка на свое име. "Това са дребните риби, на дъното на коша. Горната част на коша използва дружества, създадени понякога по неправомерен начин", отбелязва Фалсиани.

Той призовава за "финансова защита за притежателите на информация от обществен интерес" в името на "напредъка на демокрацията". По думите му укриването на данъци е важен въпрос, по който днес не се шуми много, за разлика от темата за тероризма.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес