Журналистите в БНТ не искат да правят разследвания, търсят се външни

Журналистите в БНТ не искат да правят разследвания, търсят се външни

Ръководството на БНТ поднови конкурса си за предаване за разследваща журналистика на мястото на сваленото от ефир "Открито" на Валя Ахчиева. Причината – при предходния конкурс, който беше само за журналистите на държавната телевизия, никой не изпратил предложения. Сега могат да участват и външни автори и продуценти.

Обявлението за новия конкурс е публикувано на сайта на обществената телевизия, срокът за внасяне на проекти в деловодството на БНТ е до 30 септември 2019 г.

"В края на месец януари 2019 г. ръководството на БНТ обяви вътрешен конкурс за предаване за разследваща журналистика, но до крайния срок (30.03.2019 г.) предложения не бяха представени", пишат от националната телевизия.

През януари стана ясно, че БНТ сваля предаването "Открито" и обявява конкурс за ново разследващо предаване. От тогава обществената телевизия няма такова.

Ахчиева се раздели с обществената телевизия след скандал. За спирането на предаването ѝ се разбра именно от обявения конкурс на БНТ. Докато тече той, "съществуващият тв формат ще бъде временно спрян", пишеше тогава в съобщението. Не беше посочено изрично кой е съществуващият тв формат, но единствено "Открито" беше представено като предаване за разследваща журналистика. 

Няколко дни по-късно самата Ахчиева обяви, че тогавашният шеф на телевизията Константин Каменаров ѝ е забранил да пише, говори и прави разследвания за други медии.

Преди обявяването на конкурса за нов разследващ тв формат едно от предаванията ѝ беше спряно, а тя уведомила ръководството, че ще продължи да работи без договор за други медии извън работно време.

Спряно беше излъчването на разследването за бетонов възел в село Ябланово (край Сливен), а журналистката е получила "последно предупреждение за уволнение".

През март се разбра, че една от причините за спирането на "Открито" е непредвидена фактура за 960 лв., с която Ахчиева платила на лаборатория за изследване на качеството на бетона от въпросния възел в Ябланово. 

Споделяне

Още по темата

Още от България