Журналистка обвини Би Би Си в натиск да промени показанията си по случая Кели

Журналистката Сюзан Уотс, която днес бе изслушана като свидетел на разследването за смъртта на британския оръжеен експерт Дейвид Кели, обвини ръководството на Би Би Си, че ѝ е оказало натиск да промени показанията си. Началниците ѝ искали да се уверят, че показанията ѝ ще съвпаднат с тези на колегата ѝ Андрю Гилигън, предаде Ройтерс.

Сметнах това за нередно и затова си доведох собствен адвокат, каза Уотс пред съдия Хътън.

Репортерката от Би Би Си заяви още, че има "съществени разлики" между материала на Гилигън и нейното интервю с Дейвид Кели. Лентата от разговора ѝ с Кели бе прослушана и въпреки твърденията на журналистката записът донякъде подкрепи думите на Гилигън, отбелязва Ройтерс.

Пред Сюзан Уотс оръжейният експерт Дейвид Кели заявява, че формулировките в разузнавателния доклад за иракския арсенал може и да не са коректни, но не са "преднамерено заблуждаващи".

Според Кели пресцентърът на Даунинг стрийт 10 просто е търсел подходящите думи. "Понякога човек трябва да изрича нещата така, че обществеността да разбере", казва бившият съветник на британското отбранително министерство. По думите му медийните съветници на Блеър, които "отчаяно търсеха полезна информация", попаднали на съобщение, че Саддам Хюсеин може да задейства химически и биологически оръжия в срок от 45 минути, и се хванали за него. "Това беше злополучно решение", добавя Кели.

Именно това твърдение, което намери място в досието за Ирак, публикувано преди войната, предизвика силни критики от страна на опозицията, някои медии и част от мнозинството в парламента, което беше против военната операция.

В интервюто със Сюзан Уотс д-р Кели обвинява за некоректността на доклада пресцентъра на кабинета и косвено началника му Алистър Кембъл. "Не мога да кажа, че е Алистър Кембъл, мога да кажа, че е пресцентърът на Даунинг стрийт 10. Струва ми се обаче, че Алистър Кембъл е синоним на пресцентъра, тъй като отговаря за него", заявява Дейвид Кели.

Според Ройтерс показанията на Сюзан Уотс и записът на Дейвид Кели сочат, че обвиненията на Андрю Гилигън към правителството също са леко преувеличени. Агенцията търси вината в Би Би Си, която досега твърдо защитаваше своя журналист. Във вътрешен меморандум обаче редакторът на Гилигън - Кевин Марш, признал, че в скандалния материал има "неточен език и непремислени изрази".

На 29 май журналистът от Би Би Си Андрю Гилигън обвини кабинета на Тони Блеър, че умишлено е изопачил разузнавателни данни за иракските оръжия за масово унищожение, за да оправдае военната операция срещу режима в Багдад. По-късно Гилигън бе принуден да посочи като свой главен източник бившия оръжеен съветник в министерството на отбраната Дейвид Кели.

Експертът бе разпитан от парламентарна комисия, пред която отрече да е обвинявал Кембъл в изопачаване на фактите. Само два дни след това Кели се самоуби. Случаят нанесе тежък удар върху авторитета на лейбъристкия кабинет.

Започналото разследване, водено от съдията лорд Хътън, трябва в рамките на два месеца да изясни обстоятелствата около самоубийството на експерта и дали правителството умишлено е заблудило обществеността за иракската заплаха. Очаква се съдия Хътън да разпита и премиера Тони Блеър, медийния му съветник

Алистър Кембъл и министъра на отбраната Джеф Хун.

Главния редактор на новините в Би Би Си Ричард Самбрук бе изслушан след Сюзан Уотс. Той заяви, че практиката на Би Би Си допуска използване на анонимни източници на информация ( материалите на медията за "разкрасяването" на иракския доклад от страна на кабинета бяха с позоваване на анонимен източник).

Самбрук обаче изтъкна, че Би Би Си използва анонимни източници само когато те са достоверни и знаят за какво говорят.

Той призна, че в отговор на оплакванията на Алистър Кембъл той не е бил точен, когато като източник на информацията е посочил специалните служби.

Запитан дали е практика на Би Би Си да публикува обвинения срещу някого преди да му е дадена думата за мнение, Самбрук каза, че зависи от обстоятелствата. Важно за Би Би Си е даде право на адекватна възможност засегната страна да изрази своето мнение.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?