Журналистка от Би Би Си напусна Русия, след като акредитацията й беше отнета

Сара Рейнсфорд

Журналистка от Би Би Си напусна днес Русия, след като акредитацията ѝ изненадващо не бе продължена, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е било ответен удар на Москва в спора ѝ с Лондон заради предполагаемата дискриминация, на която според руската страна са подложени нейни медии във Великобритания.

По-рано този месец руските власти казаха на Сара Рейнсфорд, една от двете англоговорящи кореспондентки на Би Би Си в Москва, да напусне страната.

Те обвиниха Великобритания в малтретиране на руски журналист, работещ за държавната информационна агенция ТАСС в Лондон. Според тях е бил принуден да напусне кралството през 2019 г., като визата му не е била продължена без обяснение. Въпреки че Русия поставила въпроса пред Великобритания, последната отказала да промени решението си.

Би Би Си нарече изгонването на Рейнсфорд "фронтална атака срещу свободата на медиите". Британското правителство призова руските власти да преразгледат решението си, но не постигна успех.

Рейнсфорд, която каза, че е съкрушена от новината, публикува днес в Туитър снимки от московско летище, преди да се качи на самолет.

"Трябва да напусна Русия", написа тя.

Руското министерство на външните работи даде ясно да се разбере, че няма да позволи на Би Би Си да изпрати обратно Рейнсфорд или неин заместник, докато Великобритания не издаде виза на журналист от руска държавна медия.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?