Журналистка от Благоевград на съд за разкрити връзки на общинар с кмета

Мариета Димитрова отива на съд заради разкритите връзки на общинаря с кмета

Общински съветник от Благоевград е завел дело срещу главната редакторка на местната медия blagoevgrad-news.com Мариета Димитрова. Причината е, че се е почувствал засегнат от ″невярна информация″.

Става дума за  общинаря от ″Партия на зелените“ в Благоевград Андон Тодоров. Той е завел частичен иск от 5000 лв. и цялостен от 50 000 лв. по Закона за задълженията и договорите срещу Димитрова, защото според него тя е използвала "невярна и злонамерена информация, целяща да дискредитира″ името му. .

"В статията без доказателства се прави внушение, че съм подкрепял всяко предложение на кмета на община Благоевград и съм демонстрирал "привързаност" към него“, пише в иска си съветникът.

Коментарът на Мариета Димитрова е публикуван на 28 ноември 2017 г. със заглавие "По-полека, опозиционери! Надигате глас, за да си вдигнете цената, а утре ще ви няма“.

Част от него е посветена на Андон Тодоров: "Какво правеше обаче в годините назад? Подкрепяше безрезервно всяко предложение на кмета и демонстрираше "привързаност" към него. Имаше и защо, ако се върнем назад, ще видим, че той също получи блокче, което санира, освен това застрои голяма част от свободните площи в града“, пише в коментара си Мариета Димитрова.

"През 2017 година публикувах разследване за Програмата за енергийна ефективност. В това разследване написах, че братът на Андон - Венци Тодоров, управител на фирма "БГ еврострой АВМ" ЕООД, е прибрал 840 278.12 лв. с ДДС от саниране на два блока в квартал "Струмско“, припомня журналистката.

Андон Тодоров не оспорва тази връзка в исковата си молба.

"Всички коментари в статията, че отношенията между мен и кмета явно охладнели дали защото свършили поръчките, в които съм могъл да участвам, дали защото свършили зелените градинки за застрояване или пък приятелството ни се оказало крехко, на фона, че съм имал амбиции за председателското място в ОбС, са откровена лъжа, не са истина и представляват недостоверна и злонамерена информация."

По-късно общинският съветник става управител на фирмата, с чиито поръчки иначе нямал общо.

″Ноември 2017 година, когато свързвам Андон Тодоров с този факт, съвпада с време, в което той е управител на тази фирма, факт, който ми дава ясен знак за свързаност. Моята теза е подкрепена с документи от официалните регистри на АПИС и СИЕЛА. Странен факт е, че на 22 февруари 2018 година фирмата е |"продадена“ на друго лице, а датата съвпада с тази, на която Тодоров е внесъл искова молба срещу мен в съда“, допълва Димитрова.

Разследванията на Мариета Димитрова за санирането ѝ донесоха редица журналистически награди – тя спечели приза в категория "Онлайн медии" на конкурса "Валя Крушкина – журналистика за хората“.

Получи почетна грамота от програмата "Достъп до информация" за използване на Закона за достъп до обществена информация за разкриване на нередности при санирането. Нейно разследване бе включено и в "Черна книга на българските данъкоплатци 2017“ със  заглавието "Безплатно" саниране? Я пак?!"

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?