Журналистка с разкрития за местната власт в Добрич е разследвана по фалшив сигнал

Юлияна Велчева

Журналистката от Добрич Юлияна Велчева се оказа обект на проверка по фалшив сигнал след като списваният от нея сайт “Бележник“ разкри смущаващи практики от работата на местната власт.

Миналата седмица тя е била посетена от трима служители на Инспекцията по труда, които искали да видят колко души работят за сайта и имат ли трудови договори. Журналистката обаче е самонаета и тази информация е достъпна за Инспекцията по труда по служебен път.

Проверка на Велчева установила, че сигналът срещу нея е изпратен до няколко институции и медии - Агенция "Митници", Районната прокуратура в Добрич, НАП-Варна, Инспекцията по труда в Добрич, Комисията за незаконно отнемане на имуществото, Съюза на българските журналисти и вестниците "24 часа", "Труд" и "Добруджанска трибуна".

Жалбоподателката твърди, че е приятелка на Юлиана от студентските години във Варна и излага “факти“, на които е станала свидетел. Юлияна Велчева обаче никога не е следвала във Варна. Проверка на “Бележник“ установила, че на посочения адрес не живее и никога не е живяло лице на име Вяра, както се е подписала авторката на сигнала - Вяра Асенова Антонова . Изписаният в жалбата адрес съществува, обитаем е, но там живее друго семейство.

“Очевидно е, че клеветникът цели да притисне Юлияна Велчева, за да не може тя да прави разследвания“, пише сайтът “Бележник“.

“В пет печатни страници клеветничката, скрила се под очевидно измислената персона Вяра Асенова Антонова, разказва, че се била срещнала с "Юлиянка" през септември в центъра на Варна. След доста питиета несъществуващата състудентка научила едни неща, които не можела да забрави. И ни вменява почти половината от престъпленията, описани в Наказателния кодекс. Разказът е изпъстрен с множество гнусни твърдения, които от уважение към читателя ще спестим. На 4-5 места обаче главната героиня вместо Юлияна, се казва Мария. Което означава, че или името Мария е специално за автора на клеветата, или писанията са копи-пейст от някакъв друг донос. Кой е истинският подател на пасквила, ние не знаем. Това би следвало да е обект на сериозна прокурорска проверка. От съдържанието на жалбата се разбира, че клеветата е пряко свързана с журналистическата ни дейност“, пише изданието.

Сайтът “Бележник“ многократно е изобличавал лоши практики на местната власт в Добрич и е критикувал кмета на града Йордан Йорданов.

“До момента той е и единственият, за когото знаем официално, че е засегнат от нашите публикации. По-надолу ще изредим само публично известните факти“, посочва изданието.

От началото на годината срещу собственика на “Бележник“ върви атака от фалшиви профили в социалните мрежи. Омаскаряващите внушения срещу сайта и журналистката се пишат винаги, когато се появи критичен текст, свързан с община Добрич.

На 1 октомври в “Бележник“ беше публикуван текстът "Пиарка, секретарка и общински съветник в управата на водния цикъл на Добрич" . Разследването предизвика огромен обществен интерес и публикацията беше на два пъти изтривана от администраторите на най-голямата фейсбук група в Добрич.

Секретарката на кмета, пиарката му, общинска съветничка от ГЕРБ, бивш зам. кмет на Балчик и прочие са включени в звеното за изпълнение на проекта на водния цикъл. Те няма да работят на терен, само ще администрират и ще получават солидни възнаграждения.

Общата заделена сума само за заплати на назначените в админстративното управление на водния цикъл е 455 хиляди лева. Общината е обявила 5 официални церемонии - "първи копки и рязане на ленти", свързани с водния цикъл. Но подробна информация какво предвижда цикълът, къде ще се подменят водопроводите и канализацията, липсва. За рязане на лентички, кафе паузи и подобни са заделени над 200 хил. лева.

На 6 октомври кметът Йордан Йорданов от РБ реагира в профила си във Фейсбук, че ще сезира компетентните органи и институции заради разкритията, независимо че те почиват на официални данни.

В нощта срещу 9 октомври по повод изтрития текст за възнагражденията на пиарката и секретарката, фалшиви профили започват поредната кампания срещу “Бележник“ и малко по-късно профилът му в група Добрич е блокиран.

На 14 ноември в “Дневник“ излиза текст по темата за възнагражденията на пиарката и секретарката. Пред изданието кметът Йорданов признава, че в поста, в който заявява, че ще сезира компетентните хора и институции, визира точно “Бележник“ и нарича сайта "конкретната медия"... Засега обаче той само се бил консултирал с адвокат, който да прецени дали да се сезират компетентните органи за клевета.

Накрая се стига и до фалшивия сигнал, по който на 23 ноември служители на Инспекцията по труда се озовават на проверка на изданието. 

 

This publication has been produced within the partnership with Osservatorio Balcani e Caucaso for the European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), co-funded by the European Commission. The contents of this publication are the sole responsibility of media partner Mediapool.bg and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

Споделяне

Още от България