Журналистките в Египет вече могат да се показват по телевизията само със забрадка

Журналистките в Египет вече могат да се показват по телевизията само със забрадка

Журналистка с хиджаб представи новините по египетската държавна телевизия, слагайки край на забраната, въведена при режима на сваления президент Хосни Мубарак, днес сменен с ислямиста Мохамед Морси.

Фатма Набил се появи в неделя по първи канал на египетската телевизия, облечена в черно и с кремава забрадка, предаде Франс прес, цитирана от БТА. До бунта, който свали от власт Мубарак през февруари 2011 година, журналистките, които носеха забрадки, системно бяха отстраняване от държавната телевизия. Те можеха да работят в държавната телевизия, само при условие че не се явяват на екран.

Новият ислямистки министър на информацията Салах Абдел Максуд Метуали обаче заяви в събота в ефира на частна телевизия, че не вижда смисъл в тази забрана.

"Най-сетне революцията достигна официалните медии", заяви г-жа Набил пред "Справедливост и свобода", вестника на Мюсюлманските братя.

Мнозинството египтянки носят хиджаб, забрадка, която покрива главата, но не скрива лицето, макар че все повече жени в страната носят никаб, който ги забулва изцяло.

Споделяне

Още от Свят