"Зиаре": България е новият данъчен рай за румънските компании

Румънските инвеститори все по-често избират да си открият фирми в България, а миналата година броят на румънските компании, регистрирани в България, е нараснал с почти 50
процента, пише румънският информационен сайт Зиаре, цитиран от БТА.


Румънците не са единствените, които се пренасочват към България - броят на фирмите, идващи от Гърция, е нараснал със 72 процента, достигайки 3781 фирми, отбелязва сайтът.
Сред причините, които подтикват румънците да започнат бизнес в България, са плоският данък, нивото на ДДС и таванът на осигурителните вноски, смята Габриел Бириш, румънски адвокат, специализиран в данъчните въпроси.

 

"От фискална гледна точка те са много по-добре от нас, както по отношение на плоския данък, който в България е 10 процента, така и по отношение на ДДС, който е 20 процента, а още повече що се отнася до социалните осигуровки, които са 29 процента, с таван от 2000 лева", казва адвокатът.

 

На практика, независимо каква заплата трябва да дадеш на един българин, повече от 290 евро не плащаш за социални вноски - общо за служител и работодател, отбелязва Бириш.

"Имат много по-ефективна данъчна администрация от нашата и са я преструктурирали с проекти, финансирани от Световната банка", добавя адвокатът.

 

За сравнение в Румъния плоският данък е 16 процента, а ставката на ДДС достигна 24 процента след повишаването ѝ с 5 процентни пункта през лятото на 2010 г.

Споделяне

Още от Балкани

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?