Зимата блокира половин България

Снежната прегръдка на зимата сковава все по-здраво България. Стотици автомобили в североизточната част, централната и югозападната части на страната бяха затиснати от преспите в нощта срещу петък и пътуващите в тях бяха спасявани от аварийни екипи и настанявани по селски училища и кметства. Десетки престояха в снега близо 20 часа. 33 аварийно операции на територията на цялата страна са извършени от Национална служба "Пожарна и аварийна безопасност". Военнослужещи и армейска техника от всички поделения през цялото денонощие участваха в спасителни акции. В резултат на общите усилия 677 автомобила бяха измъкнати от преспите, 63-ма души, нуждаещи се спешно от хемодиализа, и девет родилки получиха медицинска помощ.

Бедствено положение е обявено във Варненска, Силистренска, Добричка, Ямболска, Разградска и Шуменска области. Затворени са всички пътища в Пловдивско, Добричко и Габровско, а Бургас е парализиран. В морския град петъчният ден е обявен за неработен и неучебен. Непроходими са част от второкласните и третокласните шосета в областите Ямбол, Хасково и Велико Търново. Дори и онези пътни артерии, по които все още се допуска движението на автомибили с вериги и ограничения на скоростта, са заледени и опасни, предупредиха от КАТ.

Селища останаха без ток, вода и хляб

По обяд 108 селища бяха без електрозахранване, а без водоподаване - 28. До вечерта броят им нарасна на 187 населени места са без ток, а 80 - без вода.

Почти цяло денонощие прекараха блокирани в снега десетки автобуси, микробуси, леки и товарни автомобили с хора по пътя между селата Ябълчево и Вресово в община Руен. Близо 20 часа се опитваха да стигнат до тях военна техника и верижни машини и успяха едва в петък привечер, каза кметът Дурхан Мустафа. Бедстващите хора ще бъдат настанени да нощуват в частни домове и обществени сгради тази вечер, допълни той. Една от военните машини е тръгнала с акушерка към село Шиварово, където има родилка.

Снощи около стотина микробуса и автобуса бяха заседнали по пътищата в цялата община Руен. Тези, които бяха в районите между Поморие и Руен, са извадени още вчера и са прибрани да нощуват в училища, кметства и читалища в близките селища, осигурена им е храна. Всички села са откъснати в община Руен, допълни кметът, който обяви бедствено положение.

БДЖ намали товарните влакове, за да обслужва пътническите

Всички влакове в страната се движат, въпреки затрудненията в експлоатационната обстановка, причинени от снегонавяванията и силния вятър, съобщиха от БДЖ, цитирани от БТА.

Някои бързи и пътнически композиции обаче се движат със закъснение. От 600 влака, не спазват разписанието си 23 композиции. Най-проблемните участъци са в Източна България - районът на Варна, Силистра, Самуил, Сливен и Стара Загора.

Двуметрови преспи не са позволили на три бързи влака да потеглят навреме от гара Варна и те са закъснели с час и половина. 3 часа е бил блокиран бързият влак Русе-Варна в района между гарите Разград и Ясеновец, но вече е потеглил към морския град.

още

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?