Зимата напомни за себе си със сняг и ветрове

Повечето проходи са затворени за тежки камиони, но като цяло пътищата са проходими

Снегът се завърна, сн. БГНЕС

В почти цяла България в неделя е обявен жълт код. В Дунавската равнина, Лудогорието, Добруджа, Предбалкана и Родопите силен вятър причинява снегонавявания.

Снегът затрудни движението по пътищата в много райони.

Над 600 машини са включени в почистването на републиканските пътища в районите със снеговалеж, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Най-силни са снеговалежите в областите Шумен, Варна, Добрич и Силистра, и в Родопите - в областите Смолян, Пазаржик и Кърджали. Там работят най-много снегорини.

От смолянската областна администрация съобщиха, че шофьори, изпробвали дрифт изпълнения и екстремни маневри по заснежените пътища, са създали проблеми при пътното разчистване в района на прохода "Превала" в съботната нощ. Пътни инциденти със снегопочистващата техника по трасето са избегнати след появата на полицейски коли.

Без ограничение за всички моторни превозни средства е преминаването през Прохода на Републиката, както и проходите "Ришки", "Айтоски", "Обзорски", съобщават от пътната агенция. Забранено за автомобили над 12 т е движението през проходите "Троянски", "Котленски", "Петрохан", "Шипка", "Предел", "Рожен", "Превала" и "Печинско".

През "Вратник" и Твърдишкия проход е забранено за превозни средства над 10 т, а през "Дюлински" и "Пампорово" – и за автомобили над 3.5 т.

Петима пострадаха при пътен инцидент с лек автомобил на автомагистрала "Тракия" в неделя сутринта, съобщиха от МВР. Пострадалите са транспортирани до болници. Временно бе затруднено движението в района на 21 км в посока София.

Пътната агенция напомня на шофьорите на камиони и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на "Пътна полиция". Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори, посочва ведомството.

Безплатното мобилно приложение LIMA, lima.api.bg дава подробна информация за моментната пътна обстановка, такава може да бъде получена и от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20, припомнят от агенцията.

Споделяне

Още от България