Зимбабве напусна Общността на нациите

Тридневните отчаяни опити за дипломация на срещата на високо равнище на Общността на нациите в Нигерия се провалиха, след като ръководителят на Зимбабве Робърт Мугабе реши да напусне организацията.

На срещата си на високо равнище в Абуджа организацията реши вчера да суспендира за неопределено време членството на Зимбабве заради политиката на президента Робърт Мугабе, който е обвинен във фалшифициране на изборните резултати и преследване на политическите си противници, предаде Ройтерс.

На Мугабе бе заявено, че временното отстраняване може да бъде отменено само при условие, че Хараре постигне напредък по пътя на демокрацията и зачитането на човешките права.

Мугабе каза, че по този начин Зимбабве става зависима от Общността на нациите, което е неприемливо.

По-рано британският премиер Тони Блеър приветства решението да бъде суспендирано членството на Зимбабве в Общността на нациите, която обединява преди всичко бивши британски колонии.

Дипломатически кореспондент на Би Би Си посочва, че сега изглежда почти невъзможно Зимбабве да се завърне в организацията, докато Мугабе е на власт.

Според официално комюнике на правителството Мугабе е разговарял по телефона с лидерите на Ямайка, Нигерия и Южна Африка и ги е уведомил, че не приема позицията на Общността и затова я напуска. "Съответно, Зимбабве прекрати членството си в Общността на нациите. Решението влиза в сила веднага", се посочва в комюникето.

Британският външен министър Джак Стро заяви днес, че зимбабвийският президент Робърт Мугабе ще съжалява за решението си страната му да напусне Общността на нациите, предаде АФП.

"Мисля, че той и народът му ще съжаляват за това решение", заяви Стро, допълвайки, че подобна стъпка напълно приляга на характера на Мугабе.

Британският външен министър отбеляза, че Мугабе няма да е вечно на власт и Великобритания очаква момента в който в Зимбабве ще има демократично правителство и ще се върне в Общността на нациите.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?