Зимната сметка на газифицираните жилища пада със 180 лв.

Зимната сметка на газифицираните жилища пада със 180 лв.

Природният газ тази зима е с най-ниската цена в България от 4 години насам, доближавайки се до нивата от 2011 г. Така киловатчас енергия, произведена със синьо гориво, ще струва 4.8 евроцента, което е с 23% по-евтино от средноевропейското равнище, съобщиха от "Овергаз Инк" в четвъртък.

Според изчисленията на дружеството този отоплителен сезон живеещите в газифицирано жилище от 75 квадратни метра ще спестят 180 лв. спрямо миналата зима. Общо 550 лв. ще плати в студените месеци живеещо в такова жилище тричленно семейство като в сумата са включени и разходите за ползване на топла вода и готвене на газ.

В Европа за киловатчас енергия от природен газ домакинствата заплащат средно 6.2 евроцента. Най-скъпо е в Швеция, където за бита цената е 11.3 евроцента. В Словения, Гърция и Германия произведената енергия от природен газ струва 6.8 евроцента за киловатчас. Битът в Хърватия плаща като у нас.

Покупната цената на газа се изменя на всеки три месеца, като тя е обвързана със стойността на алтернативните енергоносители и на курса на долара спрямо лева. За 8 години цената на синьото гориво в България се е повишила едва с 1 евроцент за киловатчас, посочва газовата компания, която е основен доставчик на синьо гориво за газифицираните сгради

Компанията цитира и доклад на Международната енергийна агенция, според който делът на природния газ в енергийния микс ще продължи да се покачва с 2% на година до 2020 г.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?