Зимни избори във Великобритания за първи път от почти век

Зимни избори във Великобритания за първи път от почти век

Великобритания ще гласува за първи път от близо век насам на зимни парламентарни избори през декември, след като премиерът Борис Джонсън най-после успя да изтръгне съгласие от парламента във вторник вечерта за предсрочен вот с цел да се излезе от задънената улица с Брекзит, предаде Ройтерс.

Камарата на общините одобри неговото искане с 438 гласа срещу 20, като решението трябва да бъде одобрено и от горната камара, в която заседават лордовете.

Премиерът консерватор успя да постигне своето чак при четвъртия опит. Той се надява чрез обновяване на долната камара да сложи край на "парламентарната парализа", предизвикана от острите спорове за условията на излизането на страната от Европейския съюз.

След като на страната на премиера застанаха либералните демократи и Шотландската национална партия, които разчитат, че така ще укрепят своите позиции, лейбъристите се видяха принудени също да подкрепят предложението на правителството, като преди това на три пъти блокираха опитите на премиера да свика предсрочни избори.

Опозиционният лидер на лейбъристите Джереми Корбин бе хванат на думата си, след като бе обещал, че няма да се противопоставя на избори, когато опасността от Брекзит без споразумение бъде отстранена. Вчера Брюксел одобри поредното отлагане на излизането на Великобритания до 31 януари по искане на Лондон.

Това е рядка победа на консервативното правителство след над 10 поражения в камарата на общините от идването му на власт през юли досега. То няма работно мнозинство и разчита да се измъкне от безизходицата с Брекзит чрез нов състав на парламента, тъй като при сегашния явно не е в състояние да получи одобрение за своето споразумение с Брюксел, постигнато на 17 октомври, и е принудено да иска все нови и нови отлагания на Брекзит.

Никой наблюдател обаче не рискува да твърди, че Джонсън, въпреки високия си личен рейтинг в страната и въпреки, че анкетите сочат уверена победа на консерваторите над лейбъристите, ще успее да получи така желаното уверено мнозинство в парламента. На същото се надяваше и неговата предшественичка Тереза Мей, свиквайки предсрочни избори през 2017 г., които само отслабиха позициите ѝ.

Снощната победа на Джонсън е още по значима, тъй като той успя да избегне приемането на две неблагоприятни за торите поправки в законопроекта за изборите. Те предвиждаха в тях да участват и гражданите на други страни от ЕС, живеещи постоянно във Великобритания, както и понижаването на избирателната възраст от 18 на 16 години. Последното, т.е. разширяването на младежкия електорат, със сигурност би било във вреда на консерваторите, тъй като младите хора са сред най-активните привърженици на оставането на страната в ЕС и със сигурност биха гласували масово.

Бе отхвърлена и поправка изборите да се състоят не на 12 декември, както предлагаше правителството, а на 9 декември.

За да се състоят изборите в предвидения кратък срок, парламентът трябва да бъде разпуснат за провеждането на предизборната кампания не по-късно от 6 ноември. Така премиерът Джонсън разполага само с 5 работни дни, за да може да прокара законопроекта през останалите етапи. Проблеми в камарата на лордовете не се очакват, но те може да предложат поправки и да го върнат за ново четене в долната камара. Законът ще влезе в сила само след като тези етапи бъдат преминати и кралица Елизабет Втора го подпише.

Така че всичко върви натам британците за трети път от 4 години да се отправят към избирателните урни, за да обновят състава на Камарата на общините. Резултатите от първите след 1923 г. декемврийски избори ще станат известни сутринта на 13 декември.

Според някои политици насрочването на избори толкова близо до Коледа може да подразни избирателите, а студеното зимно време и по-ранното стъмване през зимните месеци може да се окажат проблем за агитационната кампания и убеждаването на хората да отидат до урните.

Пресата реагира с остроумия на вестта за предколедните избори

Британските вестници са намерили остроумни реакции на новината за бързи избори. Със заглавие "Джингъл вот" (по аналогия с коледната песничка "Джингъл белс) многотиражният вестник "Метро" съобщава на първа страница, че на 12 декември, броени дни преди Рождество.

"Дейли мирър" напомня, че е време да се пълни пуйката и слага главата на Джонсън вместо глава на пернатото, което, опечено на фурна, е традиционно блюдо за рождественската трапеза. Според изданието избирателите ще имат възможност "да порежат" безразсъдния премиер.

"Сън" подминава Коледата и изтъква: "Напускане на Нова година", като твърди, че сега Джонсън има мандат да осъществи Брекзит преди края на годината. Таблоидът провъзгласява, че 1 януари 2020 г. е "първият ден от остатъка на живота ни".

"Експрес" е подбрал снимка на Джонсън в Чърчилов стил и предрича, че 12 декември ще бъде денят, в който Великобритания ще гласува "веднъж и завинаги" да бъде осъществено напускането на ЕС. Таблоидът констатира, че лидерът на лейбъристката опозиция Джереми Корбин "се е огънал и е прекратил съпротивата".

"Таймс" е по-малко уверен в изхода от вота и посочва, че премиерът е заложил хазартно на избирателите да го подкрепят, за да изведе страната от ЕС. Аргументът на Джонсън, цитиран от изданието, е че отлагането на Брекзит "сериозно ще навреди на националните интереси".

"Дейли мейл" се придържа към по-зловещ тон с карикатура на първа страница, изобразяваща Джонсън като Дядо Коледа на шейна, теглена от елени, а отзад, стъпил на един от плазовете, се вози оцветеният в зелено Корбин (Гринч). Вестникът се съсредоточава върху заплахата, която либералдемократите и "Партията за Брекзит" представляват за консерваторите, и тръби: "Не оставяте Гринч да ви открадне Коледата" (намек за популярна детска коледна приказка).

"Гардиън" подхожда по-сериозно към темата и над снимка на препълнената зала на Камарата на общините помества заглавие "Парламентът намери изход за изборите на 12 декември". Изданието подчертава, че тези избори ще бъдат най-непредвидими от поколения насам и че половината от лейбърстките депутати или са се въздържали, или не са участвали във вчерашния вот.

"Дейли телеграф" е подбрал снимка, на която Корбин и зад него членовете на неговия кабинет в сянка наподобяват диригент и хор на рождественски песни. Отдолу с сложено обикновеното заглавие "Коледни избори", а редовната карикатура на Мат (Матю Причард) намеква, че изборите ще засенчат сезона на благоволението между хората.

"Файненшъл таймс" определя предстоящите избори като средство за преодоляване на парализата около Брекзита. В заглавие деловото издание акцентира върху решението на Джонсън да повика обратно изгонените за неподчинение консервативни депутати.

Вчера британският премиер прие обратно в Консервативната партия десет от 21-те депутати на торите, които той изключи от парламентарната група миналия месец.

Сред тях са бившият министър на бизнеса Грег Кларк и Никълъс Соумс, внук на военновременния лидер на Обединеното кралство Уинстън Чърчил. Някои от тях преди това бяха обявили, че на следващите избори няма да се кандидатират.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа