Заради дълговете на топлофикациите и орязания ръст на цената на горивото

Зимните газови запаси на страната са застрашени

Столичното парно остава без газ от 2 юли, защото шефът му отказвал да плаща наследени борчове

Зимните газови запаси на страната са застрашени

Зимните газови запаси на страната може да не бъдат попълнени изцяло, тъй като "Булгаргаз" не разполага с достатъчно налични средства да си плаща доставките от "Газпром", исканото от дружеството повишение на цените на природния газ за пореден път е орязано значително от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), а топлофикациите имат да погасяват близо 166 млн. лв. газови дългове.

От тези борчове 150 млн. лв. се падат на "Топлофикация-София", но шефът на дружеството Стоян Цветанов не искал да плаща наследените от предишните ръководства дългове. Държавната газова компания обаче поставила на общинското дружество ултиматум да плати повече от половината от дължимата сума, в противен случая след по-малко от седмица - от 2 юли, спира подаването на газ и клиентите на столичната топлофикация ще останат без топла вода.

Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов по време на обсъждането в ДКЕВР на проекта на решение за цената на газа през следващото тримесечие. Регулаторът смята да разреши поскъпване на суровината с 4.88 на сто, докато обществения снабдител искаше повишение на тарифата си с 16 процента. При това в заявеното от газовата компания поскъпване не е включена законната надбавка от 2 процента върху цената, която отива за издръжка на доставчика, нито недовзетите приходи от предишни натискания на увеличението на газовата цена. За настоящото тримесечие например "Булгаргаз" искаше поскъпване на суровината с 26 на сто, но ДКЕВР разреши само 13 процента.

Сегашното намерение на енергийната комисия да ореже тройно заявеното вдигане на цената на газа от 1 юли 2012 г. в комбинация с топлофикационните дългове ще се доведе до тежки финансови проблеми за "Булгаргаз", които ще затруднят дружеството да осигури достатъчно количества суровина в газохранилището в Чирен, откъдето през зимата се черпи гориво, за да се подсигури ръста на потреблението заради работата на топлофикациите.

Запълването на газохранилището в Чирен в момента се извършва и до края на месеца количествата газ в него ще достигнат 300 млн. куб. метра. Това количество обаче е недостатъчно, заяви Гогов. Затова "Булгаргаз" иска през лятото да нагнети допълнителни 148 млн. куб. м като запаси, но ДКЕВР реже тия количества, за да намали поскъпването на газа.

Доводът на председателя на комисията Ангел Семерджиев е, че дружеството трябва да почака да получи обещаната от "Газпром" отстъпка от 11 на сто. Тя по думите на енергийния министър Делян Добрев била изчислена твърдо на 115 млн. долара, които ще останат за "Булгаргаз", но неясно кога. Причината е, че отстъпката е обвързана с положителното решение на България за участие в "Южен поток", което трябва да бъде взето до 15 ноември 2012 г.

При тази политика на ДКЕВР газовото дружество може и да не успее да осигури необходимия за зимата добив от газохранилището от 4.5 млн. куб. м дневно за период от 20-30 дни при тежки зимни условия, стана ясно от думите на Димитър Гогов.

Тъй като запълването на хранилището с газ зависи и от изплащането на задълженията натоплофикациите, дружеството предприема отново кампания по спиране на доставките за най-големите си длъжници, за да може да осигури средства за разплащане с "Газпром" до 12 юли. Ако те обаче не се разплатят, теоретично е възможно още от първите дни на юли "Булгаргаз" да изпадне в несъстоятелност. На практика обаче до това надали ще се стигне, тъй като държавната компания има договорен кредит за осигуряване на оборотни средства, който все още не е използван.

Дори и при това положение обаче държавната компания ще е непреклонна към най-големия си длъжник – "Топлофикация-София", която има да плаща за доставен газ през годините 150 млн. лв.

"За съжаление съм неприятно изненадан. Изпълнителният директор на "Топлофикация София" казал, че той си бил заплатил всичко и че не го интересуват задължения, които са формирани преди неговото назначаване. Казвам ви, че дължат 154 милиона лева. Това не е във възможностите на "Булгаргаз" да го носи като тежест. Ние категорично държим задължението да бъде върнато поне на нивото на първи октомври- веднага, моменталически", заяви пред журналисти Гогов. Той обясни, че общинското дружество може да подгрява вода с мазут, ако реши.

От "Топлофикация-София" обаче по-късно съобщиха, че дължат на "Булгаргаз" 141 млн. лв. за последните два отоплителни сезона, ще продължи да плаща ежедневно борча си и няма да допусне абонатите я да останат без топла вода. Дружеството обаче призова клиентите си със забавени плащания на сметките, да започнат ги погасяват, за да има пари за природния газ. Столичното парно има да си прибира 274 млн. лв. от софиянци, а от "Националната електрическа компания" му дължат 15 млн. лв. за получена електроенергия.

"Булгаргаз" има да си взема пари и от топлофикациите на бизнесмена Христо Ковачки в Плевен" - 6 млн. лв. , в Бургас – 8.7 млн. лв., и във Враца - 700 000 лв. Общо задълженията към доставчика са 165.9 млн. лв., някои от които просрочвани от години и предоговаряни за разсрочено погасяване. Гогов отбеляза, че останалите клиенти на "Булгаргаз" имат много по-малки неизплатени задължения и за пренебрежимо малки просрочия в сравнение с топлофикациите.

На заседанието в ДКЕВР Димитър Гогов цитира данни за натрупаните досега загуби от "Булгаргаз" - около 113 млн. лв., е загубата на дружеството само от разликата между отчетната стойност на закупения природен газ и приходите от продажбата му,. За периода 1 януари - 31 май 2012 г. загубата на дружеството е 121.6 млн. лв. , без да се начисляват възможните по закон до 2 процента печалба за самоиздръжка на дружеството, а натрупаната загуба за периода от съществуването на дружеството е 230.4 млн. лв., без да се отчита намалението на капитала на дружеството.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?