Зимните курорти са пълни на 40%, а СПА дестинациите на 100%

Над 5 млрд. лева се очаква да са загубите от сектор туризъм за 2020 г.

Зимните ни курорти са пълни на 40%, а спа дестинациите - на 100%, към момента. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред медии в Бургас, където обсъди готовността за сезон Лято 2021.

Падналият сняг и атрактивните цени започват да привличат туристи в Банско, Боровец и Пампорово. И в трите курорта има достатъчно сняг, пистите са обработени и готови. Не са пълни и сезонът не е като миналата година, но има туристи, казаха собственици на хотели.

Посетителите са предимно българи. Има и гости от съседните ни страни - Гърция, Македония и Турция. Някои от българите карат само ски през деня и се прибират, без да спят в хотелите. Други отсядат за три до пет дни, като най-предпочитаният пакет е петък - неделя, казаха от хотел "Рила" в Боровец. От днес в курорта се пуска нощната ски писта срещу хотела.

В Пампорово съоръженията се отварят в събота - 16 януари с промоционални цени до 22 януари, съобщиха от "Пампорово ски". Дневната карта за възрастни е 52 лв., а за половин ден е 43 лв. Предлага се и пакет - лифт карта и ски оборудване за ден от 62 лв. за възрастни.

Толкова струва само дневната карта за ски съоръженията на Боровец, показва справка на сайта "Боровец спорт". Полудневната е 48 лв. за възрастни.

Най-скъпо е удоволствието да караш ски в Банско. Там дневната карта за възрастни е 70 лв., а полудневната е 54 лв., според сайта "Банско ски". Символично плащат децата до 7 години и възрастните над 75 години - по лев на ден.

Над 4.5 млн. туристи са били у нас през 2020 г.

Над 4.5 млн. туристи са пренощували в местата за настаняване в България през пандемичната 2020 година. От тях над 3.3 млн. са българи, а чужденците са над 1.2 милиона. Това показват данните от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), съобщи министърът на туризма.

За сравнение през рекордната за българския туризъм 2019 г. - броят на чужденците, посетили стараната, е бил близо пет пъти повече - 5.86 милиона по данни на НСИ. Системата ЕСТИ заработи от септември 2019 г.

През миналата година най-много са били чуждите туристи от Румъния - над 400 000, следват от Германия - близо 100 000 и от Полша - над 85 000.

Водещите 10 дестинации в България за 2020 г. са общините Созопол, Приморско, Несебър, Варна, София, Банско, Велинград, Балчик, Самоков и Пловдив.

Най-посещаваната община е Несебър, която е посрещнала около половин милион туристи през миналата година.

За област Бургас вицепремиерът коментира, че малко под 1.1 млн. са пренощували в места за настаняване през 2020 г., по данни от ЕСТИ. От тях над 750 000 са българи, повече от 123 000 са румънски граждани, а над 55 000 са полските гости. Посетителите от Германия са били над 33 000, от Чехия - 26 000 и от Украйна - над 21 000.

Загубите на сектора се очаква да надхвърлят 5 млрд. лв.

Загубите от вътрешен и входящ туризъм възлизат на около 4.2 млрд. лева, показват данните от НСИ и БНБ за първите 9 месеца на 2020 г. Очакванията са те да нараснат поради малкия брой туристически пътувания в края на годината.

Не е изключено загубите от вътрешен и входящ туризъм да надхвърлят 5 млрд. лева за цялата година, като все още предстои да бъде публикувана окончателната статистика, каза Марияна Николова.

На летище "Бургас" очакват 6400 чартъра това лято

Очаква се това лято 6400 чартърни полета да пристигнат на летище "Бургас". Целта ни е да наложим България като целогодишна туристическа дестинация, а област Бургас дава възможност за различни нишови туристически пътувания, каза Николова.

Предстои да се открие туристическо представителство във Варшава. "Амбицията ни е да привлечем повече туристи от Полша. Надявам се да открием такива приоритетни представителства и в други държави", каза още министърът на туризма.

По искане на бранша Министерството на туризма е изготвило специализирана рекламна кампания за руския и немския пазар. Имаме много заявки от Русия, включително и от собствениците на имоти, посочи Николова.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?