Зимният сезон в Банско почти без чуждестранни туристи

Зимният сезон в Банско почти без чуждестранни туристи

Малко чуждестранни туристи ще посетят Банско през предстоящия зимен сезон.

Платени резервации почти няма, а британски туроператор обяви, че спира да прави чартъри от Великобритания за България заради рестрикциите, които се налагат за пътуванията в чужбина във връзка с разпространението на коронавируса.

Българите са основната група туристи, на които ще разчита туристическият бранш в курорта през следващите месеци. От Българската хотелиерска асоциация определят ситуацията като тревожна, но не и неочаквана, съобщава БНТ.

Част от хотелите в Банско, които са собственост на англичани, този зимен сезон няма да отворят врати. "Говорим за 97% спад на резервации на британски туристи в нашата група. Аз ще променя моя бизнес - ще отворим ресторанта, ще отворим бара, но хотела - не виждам смисъл", казва хотелиерът Джеймс Хюз.

Според него ски сезонът в курорта може да бъде спасен само от българските туристи.

"Аз видях на Черно море как беше това лято и аз имам много, много голяма надежда, че българите ще подкрепят българския бизнес и мисля, че масово българи ще дойдат и ще почиват в Банско тази зима", коментира той.

В момента туристическият бранш работи в изключително несигурна и променлива ситуация. Засега запитвания за групови резервации има от Нидерландия, Австрия и Турция.

"Няма реални плащания, те са само на хартия запитвания. Докато не дойде туристът, не вярваме и това ни кара ние да се утвърдим, че българският турист е най-чакан и желан за нас", казва Малин Бистрин, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

За да привлекат повече българи, хотелиерите в Банско вече обмислят и специални оферти като например една нощувка подарък.

Цените няма да се понижават, категорични са от бранша, защото спазването на противоепидемичните мерки е голям допълнителен разход.

Хотелиерите в Банско се надяват, че все пак туристи от съседните страни - Румъния, Турция и Гърция ще изберат Банско за зимната си почивка.

Споделяне

Още от Бизнес