Зинаида Златанова смята, че 0.36% от БВП за правосъдие е много

Зинаида Златанова. Сн. БГНЕС

Правосъдният министър Зинаида Златанова обясни в четвъртък, че България отделя най-голям дял от брутния си вътрешен продукт (БВП) за правосъдие в сравнение с другите държави от ЕС. Преди да направи това изявление, вицепремиерът чете лекция пред студентите от УНСС.

"По този показател държавата ни се нарежда заедно със Словения и Великобритания. Като абсолютни суми обаче България няма как да е на първо място, тъй като е най-бедната държава от ЕС", посочи министър Златанова, цитирана от БТА.

"Сумата, която държавата ни отделя за правосъдие, е по-голяма от тази на държави като Гърция и Кипър, които имат по-висок БВП. Изводът е, че обществото отделя сериозен ресурс отвъд възможностите си или на ръба на възможностите си за финансирането на сектор правосъдие", каза още министърът.

Повод за изявлението стана исканията на ВСС за отпускането на допълнителни 25 милиона лева за увеличение на заплатите в съдебната система. На фона на критиките за липсата на устойчиви реформи в България, ВСС обясни, че съдебната система се е подобрила достатъчно и магистратите заслужават повече пари.

Извън тази спорна заявка на ВСС, факт е, че държавата инвестира изключително малко средства за материалното обезпечаване на правосъдието. За тази година парите за капиталови разходи на цялата система са под 5 милиона лева. В тях трябва да се вместят всички неотложни ремонти, купуване на мебели, а и да останат пари за нови компютри

Какво обаче Зинаида Златанова разбира под "най-голям дял от БВП" за правосъдие? Бюджетът на цялата съдебна власт за 2014 година е 434 милиона лева. Това е 0.53% от БВП. Трансферът от държавния бюджет към съдебната система обаче е само 294 милиона лева или 0.36% от БВП. Останалите пари са собствени приходи на съдебната система, т.е. от съдебните такси, които се събират от всички български граждани. Държавата няма как да си присвоява заслуги за тези пари. Така погледнат, бюджетът на съдебната власт като проценти от БВП е един от най-ниските в ЕС.

Зинаида Златанова вече се обяви срещу искането на ВСС за увеличаването на магистратските заплати. Позиция, която се защитава лесно, предвид факта, че в съдебната система се получават много високи заплати на фона на всички сфери в държавния апарат, а и в икономиката. Погледнато макроикономически обаче, България не се грижи добре за материалното осигуряване на своята съдебна система.

Информационното табло на ЕС, което сравнява всички съдебни системи на държавите в съюза, показва, че всеки българин плаща под 20 евро годишно, за да има съдебна система. По този показател България е предпоследна в ЕС заедно с Румъния. Хърватия, която има по-малко население и сравним БВП с българския, отделя повече пари за своята съдебна система. Хърватия стана член на ЕС миналата година, а всеки хърватин дава по 40 евро годишно за своите магистрати.

Споделяне

Още по темата

Още от България