Делото срещу ексшефа на комисията по конфликт на интереси стигна до ВКС

Златанов водил в тефтерите си записки от обаждания на политици

"Това не са поръчки, това категорично не са поръчки – това са части от телефонни разговори"

Златанов (вдясно) и защитниците му във ВКС. СНимка: БГНЕС

Бившият шеф на комисията по конфликт на интереси Филип Златанов е водил в мистериозно изчезналите му тефтери записки от телефонни обаждания до него от различни хора, "включително и политици".

Това обяви самият той пред журналисти в сряда, след като Върховният касационен съд (ВКС) даде ход на делото за престъпление по служба, по което Златанов получи на две инстанции ефективна присъда от 3 години и половина затвор.

По време на заседанието на ВКС подсъдимият изяви желание да даде обяснения, но му бе отказано с уточнението, че на тази фаза от процеса това вече не е възможно. Третата инстанция не събира нови доказателства, а само проверява изводите на долните инстанции за нарушения.

"Исках да кажа какво е съдържанието на тези прословути, демонични тефтери. Това са цитати от телефонни разговори, проведени от мен с много хора, включително и с политици. Аз не съм се крил от никого. Цитати, части от разговори. И искам да кажа, че тези думи не са част от моя речник – аз съм си записвал", поясни Златанов пред медиите извън залата.

Попитан дали това означава, че директивите от тефтерите – "да се оправи", "да се удари", "да се изчака", "бързо" и други, които фигурираха редом с инициали, като "И.Ф.", "Ц.Ц." и "Б.Б.", са именно политически поръчки, както внуши прокуратурата в началото на разследването през юли 2013 г., той отрече.

"Не, това не са поръчки, това категорично не са поръчки това са части от телефонни разговори", отговори Златанов, призовавайки журналистите "да не коментираме имена, защото благодарение на вас и на прокуратурата се създаде този демоничен образ – "различни политици и не само политици, и много други хора".

Ексшефът на комисията по конфликт на интереси отрече по време на въпросните телефонни разговори да е бил молен за нещо от събеседниците си. Запитан защо тогава си е водил толкова стриктно записки, той бе лаконичен: "Защото трябваше по някакъв начин да се гарантира работата на комисията, поне така аз съм си го представял".

Вече две съдебни инстанции осъдиха Филип Златанов на 3 години и половина затвор за това, че не е обявил публично, а прибрал в касата си, сигнал и последвалата го преписка срещу президента Росен Плевнелиев, както и решение за наличие на конфликт на интереси по преписка срещу бившата съветничка на държавния глава Димана Ранкова.

Докато делото му се разглеждаше от Софийския апелативен съд (САС) иззетите от разследващите два тефтера на подсъдимия мистериозно изчезнаха от колата на експерта Стефан Бенчев, ангажиран от прокуратурата да направи експертиза на оригиналите.

Странното в случая бе, че Бенчев бе назначен за вещо лице по казуса цели 5 дни, след като САС определи друг експерт – Валери Костадинов, който така и не получи достъп до въпросните материали. Той бе ангажиран с процеса на 25 септември м.г., когато стана ясно, че досега не е била правена експертиза на нито един от оригиналите на тефтерите. Разследващите бяха изследвали само единия, и то – копие от негово копие.

Тези обстоятелства провокираха съдия Иван Стойчев от състава на САС, разглеждащ казуса, да подпише с особено мнение решението на Апелативния съд, с което ден преди Бъдни вечер м.г. бе потвърдена присъдата, постановена от Софийския градски съд (СГС).

В мотивите си съдия Стойчев разгледа, както решението на прокуратурата да отдели от делото второ разследване за престъпление по служба, по което да приложи оригиналите на изчезналите тефтери на Златанов, така и цялата хронология около мистериозната им кражба от чантата на вещото лице Стефан Бенчев.

Освен това потвърди категорично информацията, че в ксерокопията от единия от въпросните бележници на три места фигурират инициалите "Д.П.". Както е известно, в разгара на скандала около изчезването на тефтерите през ноември м.г. се появиха сериозни съмнения, че въпросните инициали са преправени в ксерокопията на "10". Именно в този им вид те бяха прожектирани от ръководството на прокуратурата по време на зрелищната пресконференция на разследващите на 17 юли 2013 г. по повод делото срещу Златанов.

"Всъщност действително няма как да се отрече възможността да се касае за натрупване на случайности. Онези от тях, които са резултат на непрофесионализъм или немарливост в рамките на прокуратурата и подчинените и следствени служби, вероятно ще бъдат обект на съответна вътрешна проверка. За да постанови осъдителна присъда обаче, съдът трябва да може да установи нещо повече, а именно – че е изключена и опровергана по несъмнен начин от обвинителните доказателства всяка версия за манипулация на доказателствата, а в конкретния случай не е така", написа съдия Стойчев в особеното си мнение към присъдата на втора инстанция.

Впоследствие стана ясно, че проверката на прокуратурата в столичното следствие не е открила никакви нарушения, както и отговорни за изчезването на тефтерите на Филип Златанов.

Предстои ВКС да се произнесе в препоръчителния едномесечен срок с окончателно решение по казуса. Върховните съдии могат или да потвърдят досегашните решения по делото, или да направят ефективното наказание – условно, или да върнат казуса за ново разглеждане на долните инстанции.

Споделяне

Още по темата

Още от България