Златанова: България е технически готова, но й липсва доверие, за да влезе в Шенген

Зинаида Златанова. Сн: БГНЕС

България действително е технически подготвена да стане част от Шенгенското пространство, както непрекъснато твърдяха бившите управляващи, но липсва доверие от страна на страните членки.

Тази позиция изрази правосъдният министър и вицепремиер Зинаида Златанова във вторник на дискусия на тема "Европейският съюз по време на литовското председателство и къде е България", организирана от ПанЕвропа България с подкрепата на Фондация "Конрад Аденауер".

"Аз лично съм готова да проявя търпение, докато това доверие е налично, защото то не беше налично в последните четири години. България е технически готова за присъединяване, тогава когато се възстанови доверието, което досега го нямаше, тя ще стане член на Шенген", прогнозира лаконично Златанова.

В отговор на въпрос кога очаква да отпадне механизмът за наблюдение, прилаган от Еврокомисията в сферата на правосъдието и вътрешния ред, тя заяви, че първо трябва да бъдат изпълнени всички препоръки от последния доклад, което обаче зависело не само от изпълнителната, а и от съдебната власт.

В тази връзка Златанова каза, че има намерение да организира широки консултации с участието на "всички неправителствени организации в областта на съдебната реформа и правосъдието", за да се синхронизира визията на магистратите за съдебната реформа с тази на обществото.

"На финален етап е подготовката на анализ за всичко свършено досега в съдебната реформа, за да видим къде стоим в момента и какво предстои да довършваме оттук-нататък. Анализът се прави от няколко водещи експерти от неправителствения сектор в областта на правосъдието и съдебната реформа. Надявам се да имаме резултат до средата на юли. Когато имаме резултат от този анализ, ще пристъпим към втората част, а именно следващите стъпки, които смятаме, че България трябва да предприеме, за да завърши съдебната реформа", обясни правосъдният министър.

По повод бързото съгласие по Многогодишната финансова рамка на ЕС, Златанова добави, че правителството активно готви партньорското споразумение с Еврокомисията за следващия планов период.

"Вече имаме втора версия на това споразумение и работим с всички министри, за да можем да финализираме споразумението и от 1 януари 2014 г. да имаме възможност да финансираме проекти в България", каза вицепремиерът, отговарящ за еврофондовете и съдебната реформа.

Освен Златанова в дискусията, посветена на литовското председателство на ЕС от 1 юли, участва и посланикът на Литва Дарюс Гайдис, който очерта приоритетите на страната си. Сред тях бяха осъществяването на новата европейска икономическа рамка, задълбочаване на икономическия и валутен съюз въз основа на рамката на банковия съюз, както и създаването на обща европейска прокуратура.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?