Златанова: И едно забавяне на акт може да ни струва стотици милиони загуби на европари

Зинаида Златанова, сн. БГНЕС

В момента сме в толкова критичен период от изпълнението на оперативните програми, че едно забавяне с една седмица на един акт на някаква институция, която участва в процеса по усвояването на евросредствата, може да ни струва стотици милиони загуби. Това коментира във вторник вицепремиерът по еврофондовете и правосъден министър Зинаида Златанова пред бТВ. Тя отказа да говори с конкретни суми, които страната ни може да загуби от евробюджета, защото "това е оценка на риска, тоест това е едно бъдещо несигурно събитие".

 

Златанова каза е е възможно да загубим коментираните от Европейската комисия 276 млн. евро, може и да са посочените като рискови от служебното правителство 272 млн. лв., а може и да се минимизират до 113 млн. евро, както предвиждат приетите отново от кабинета на Марин Райков мерки за намаляване на възможните загуби на евросредствата за програмния период от 2007 до 2013 г.

 

Вицепремиерът заяви, че не може да каже доколко е възможно да се минимизират загубите и дали е постижимо заложеното от служебния кабинет свиване на риска до 113 млн. евро. "Няма как да го кажа в момента, не е сериозно, не е професионално, не мога да го кажа. 31 декември ще знаем тази година, когато автоматичното освобождаване N+2, N+3 настъпи, ще знаем със сигурност какви пари сме загубили. За съжаление няма как да ви го кажа по-рано4, посочи Зинаида Златанова.

 

Тя обясни, че и до ден днешен се работи по хипотезите на служебното правителството, "защото те са добри". По думите ѝ ефект са постигнали и взетите от кабинета на Пламен Орешарски мерки и "към 13 февруари 2013 г. ние имаме 27.62 процента усвояване на средствата, а към 15 септември тази година имаме 35.35 процента.

 

"Виждате, че това са 8 процента само за 4-5 месеца, които. . . Всъщност това е една трета почти от всичко, усвоено за седем години", допълни Златанова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес