Златанова: Няма напредък в съдебната реформа поради липса на последователност

Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

Липсата на последователност в действията на правителствата е основната причина България да няма напредък по отношение на съдебната реформа, каза вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова, която се ангажира до края на тази година да бъде внесен законопроект за реформи в тази област.

Ако Народното събрание не избере главен съдебен инспектор, то може да получи сериозни забележки от европейските институции, предупреди Златанова в понеделник пред ТВ7. Мандатът на шефа на съдебния инспекторат изтече още по време на предишното Народно събрание, но то не успя да намери квалифицирано мнозинство за избор на нов, а сегашният парламент е изправен пред същия проблем.

Проблемите в съдебната система биват избутвани от дневния ред на парламента, смята Златанова. По повод нападките на депутата от ГЕРБ и бивш председател на НС Цецка Цачева, че за пет месеца на управление, кабинетът "Орешарски" не е внесъл проект за реформи в правосъдната система, Златанова припомни, че такъв е внесен през февруари тази година, но Цачева дори не го е придвижила към ресорната комисия.

Ден след паметната дата 10 ноември Златанова коментира, че страната не бива да се отрича постигнатото през тези 24 години, през които България стана член на НАТО и Европейския съюз.

Правосъдният министър Зинаида Златанова неведнъж е поставяла акцент върху решаване на проблеми със свръхнатовареността на съдии и прокурорите, както и за решаването на проблемите с тяхното атестиране и кадрово израстване. Очаква се именно тези два проблема да залегнат в законопроекта за съдебната реформа. В същото време неправителствените организации настояват за много по-радикални промени, включително за промяна на структурата на Висшия съдебен съвет и намаляване на политическото влияние върху кадровия орган на съдебната власт.

Относно мораториума върху продажбата на земя на чужденци, който НС гласува, а кабинетът отказа да изпълни, министър Златанова коментира, че това се е отразило изключително зле върху имиджа на страната ни пред ЕС. България оставя впечатление у европейските си партньори, че не знае основополагащите правила на Съюза, коментира Златанова. "България е член на ЕС по волята на гражданите. Решението за мораториума удари много силно България пред европейските ѝ партньори, защото станахме ненадежден партньор", каза тя.

За казуса "Боевски", тя коментира, че за съжаление, той не е първият подобен. По нейните думи той има две страни – юридическа и дипломатическа. Случаят с изненадващото завръщане на олимпийския шампион у нас поставя сериозни проблеми пред българската дипломация.

"Българската страна няма никакъв договор за правна помощ, от никакъв вид, с Бразилия", обясни правния аспект на казуса Златанова. Поради тази причина е нормално българската страна да не получава информация за освобождаването на свои затворници там.

България има сключени такива договори с малко над 40 страни. В Централна Америка такава държава е само Куба. В много от страните в тази част на континента страната ни дори няма посолства, припомни правният министър и препоръча на българите, които пътуват в тази част на света да се запознават добре със законите в страните, които посещават.

За протеста на надзирателите Златанова поясни, че те действително работят в много тежки условия, но исканията, с които сега излизат на протест, датират от преди 5 години. Тя обясни, че се прави необходимото за облекчаване условията на труд и изрази надежда, че диалогът с тях ще бъде конструктивен и няма да протича в режим на ултиматуми.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?