Златанова обеща три европрограми да тръгнат в аванс още догодина

Стараната ни ще отвори мерки за кандидатстване по Програмата за развитие на селските райони, "Човешки ресурси" и "Транспорт" през 2014 г. преди още програмите да са одобрени от Еврокомисията. Това съобщи вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова по време на дискусията "Справедливо разплащане на евросубсидиите в селското стопанство според традициите на България".

Традициите на България в този програмен период бяха над 80% от евросубсидиите за едница площ да отиват в 10% от фермерите, заради което Еврокомисията промени регламента като заложи таван на плащанията. Целта на Брюксел е повече фермери да имат достъп до европейските пари, а не средствата да са съсредоточени в ръцете на шепа хора. По времето на земеделския министър Мирослав Найденов обаче България защитаваше позицията да остане преференцията за големите, а настоящото ръководство на земеделското министерство мълчи каква позиция защитава в Брюксел.

В същото време обаче Златанова увери, че се работи "денонощно" да бъдат пуснати мерки по повечето оперативни програми, за да няма нулева година за еврофндовете от новия програмен период 2014-2020 г. Притесненията на общините обаче са точно такива.

Златанова прогнозира, че оперативните програми от новия програмен период ще бъдат одобрени през първата половина на 2014 г. Това обаче малко трудно ще се случи, защото преди седмица вицепремиерът съобщи, че преговорите с ЕК по Споразумението за партньорство започват в средата на януари. Преди да подпишем този документ няма как да бъде одобрена която и да е оперативна програма. В най-добрия случай процедурата за това отнема три месеца, като оптималният срок е между 4 и 6 месеца.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?