Златко Баретата е окончателно невинен по делото му като лидер на наркобанда

Снимка: БГНЕС

Златомир Иванов-Баретата окончателно бе оправдан от Върховния касационен съд (ВКС) по обвинението му, че е ръководел организирана престъпна група за разпространение на наркотици.

Оневинен бе и приближеният му Ивайло Борисов-Ториното, който наскоро за кратко бе задържан по подозрения, че е съдействал за отвличането на Адриан Златков.

Шестима други подсъдими по делото обаче влизат в затвор с различни присъди – част от тях за пет години, други за три, а има и такива с условни наказния.

Една от основните причини за оправдателните присъди на Баретата и Ториното е, че срещу тях има само показания на таен свидетел, в които се преразказват уличаващи обстоятелства, а не такива, които свидетелят е научил от първа ръка.

"Трайната съдебна практика напълно отхвърля възможността подобни обстоятелства да са в основата на изводи за виновността на един или друг подсъдим, като няма никаква причина подобен подход при оценката на такива дочути твърдения да бъде изоставен", пишат върховните съдии.

По този повод ВКС отбелязва, че втората инстанция е приела като достоверни само онези части от въпросните показания, които са представялвали лични възприятия, а не преразказани.

"Вътрешното убеждение на въззивната инстанция не е опорочено, а е изградено на солидно аргументирана доказателствена основа, в съответствие с правните принципи, които изискват сигурни и безспорни доказателства за определяне на виновността на едно лице", категорични са съдиите от ВКС.

От решението става ясно още, че прокуратурата не е представила достатъчно уличаващи доказателства в подкрепа на тезата си. От своя страна съдът, "въпреки положените усилия, не е успял да допълни тези съществени пропуски, поради което логично и обосновано е взел решение да потвърди оправдаването им".

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?