Златко Баретата няма да влиза в затвора – излежал си присъдата вкъщи

Златко Баретата няма да влиза в затвора – излежал си присъдата вкъщи

Златомир Иванов – Баретата няма да влиза в затвора, въпреки че бе осъден на 6 и половина години лишаване от свобода за организиране и участие в престъпна група за разпространени на наркотици. Това гласи официално съобщение на прокуратурата.

Причината е, че от задържането му в началото на 2009 г. досега Баретата е или под стража, или под домашен арест. Според тълкувателно решение на ВКС, всеки ден с такава мярка за неотклонение се приспада от присъдата.

Софийската градска прокуратура е изчислила, че към датата на влизане в сила на наказанието (19 май т.г.), то вече е изтърпяно.

Златко Баретата беше задържан на 6 февруари 2009 г. След като престоя зад решетките година и осем месеца, той беше освободен под домашен арест. Според закона периодът от 18 октомври 2010 г. досега също се зачита като изтърпяно наказание - един ден "задържане под стража“ е равен на един ден "лишаване от свобода“ и един ден "домашен арест“ се приравнява на един ден "лишаване от свобода“. Така излиза, че Баретата вече е "преизпълнил" влязлата му в сила присъда с осем месеца.

В началото на седмицата Златомир Иванов беше оправдан от спецсъда по друго дело – за ръководена на наркогрупа, действала от октомври 2011 г. на територията на Южното Черноморие, София и Казанлък. Прокуратурата обяви, че ще протестира решението на магистратите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?