Златни пясъци под заплаха от преливане на канализационните шахти

Причината е препълнената пречиствателна станция, чието разширение тръгва наесен

Пречиствателната станция на Златни пясъци е препълнена, алармира шефът на ВиК Варна

Системата на пречиствателната станция за отпадни води в Златни пясъци е препълнена и това създава опасност от преливане на канализационните шахти, стана ясно по време на проверка на министъра на околната среда и водите Нено Димов в четвъртък на работата на съоръжението.

Причината за затруднението на пречистванелната станция да преработи постъпващите отпадни води е в многото посетители в курорта, което води до повишена консумация на питейна вода и изхвърляне на отпадна. Все още обаче инсталациите могат да се справят с пречистването на водите от курорта, проблемът може да възникне при дъжд, тъй като дъждовните води се отвеждат в битовата канализация, стана ясно от думите на директора на ВиК Варна Валентин Вълчанов. 
 
За да не се стига до неприятни инциденти, екоминистърът е наредил на регионалната екоинспекция във Варна да се завиши контролът върху работата на пречиствателната станция и да се правят проби за качеството на водата на изхода на пречистващите съоръжения.

Зам.-кметът на Варна Христо Иванов и шефът на водния оператор в града обявиха, че след приключване на туристическия сезон веднага ще започне изпълнението на проекта за реконструкция, разширяване и модернизация на пречиствателната станция на Златни пясъци с пари от Оперативна програма “Околна среда 2014-2020“. Проектът е на стойност 37,150 млн. лв., от които участието на община Варна възлиза на 8.5 млн. лв.

Проектът включва два подобекта – реконструкция, модернизация и разширение на станцията за отпадни води и частично изграждане, реконструкция и рехабилитация на канализационната мрежа на селищното образувание в близката до Златни пясъци местност Ален мак. След ремонта пречиствателната станция ще може да бъде натоварвана с отпадни води с капацитет 72 122 еквивалент жители през летните месеци, посочват от екоминистерството.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?