"Златните услуги" са повече от "златните паспорти"

"Златните услуги" са повече от "златните паспорти"

Докато България е заплашена с наказателна процедура за златните паспорти (издавани срещу направени инвестиции), Европейската комисия е в пълно неведение, че страната разполага с още един механизъм да раздава гражданство, който е още по-непрозрачен и носи по-голям риск от корупция. Става дума за предоставянето на гражданство за "особени заслуги", което накрая може да се окаже просто една "златна услуга" на министър към чужденец.

Проучване на Mediapool показва, че раздаването на гражданството като заслуга/услуга е дори по-разпространено от директната му "продажба". Процедурата за "златните услуги" е уредена в чл. 16 на Закона за българското гражданство. Тя предвижда огромни възможности за чужденците да получат български паспорт и чрез него достъп до целия ЕС.

"Лице, което не е български гражданин, може да придобие българско гражданство, ако има особени заслуги към Република България в обществената и икономическата сфера, в областта на науката, технологията, културата или спорта", пише в закона.

Това, което законът не прави, е да въведе ясни критерии кога са налице "особени залуги" към страната и чужденецът заслужава гражданство. Това отваря широкo вратата за корупция и търговия с влияние. Оказва се, че особените услуги могат да бъдат и направени инвестиции в страната, което реално дублира процедурата за "златните паспорти".

За последните десет години министрите са предложили общо 236 чужденци за получаване на българско гражданство, защото са имали особени заслуги към България. От тях 142 накрая са получили своя български паспорт след издаване на указ от президентството. По неофициална информация сред тях има чужди бизнесмени, които са получи гражданство за изказани намерения да инвестират, но реално проектите им са останали на хартия.

На този фон България е успяла да продаде общо около 100 "златни паспорта" за направени инвестиции над 2 милиона лева, за което търпи критики от Брюксел.

Министерството на правосъдието засега отказва да предостави информация за особените заслуги на чужденците с български паспорт с оправданието, че не може да се извади кратка информация. Поради това Mediapool поиска пълната информация за заслугите, които са довели и до награждаването с паспорт.

В отговор на въпросите на Mediapool министърът на икономиката вече съобщи, че за последните осем години са предложени общо 15 чужденци за получаване на българско гражданство за особени заслуги в икономическата сфера. Данните на министерството сочат, че те са инвестирали в страната 272 милиона лева. Българските граждани не могат да проверят дали тези инвестиции са реални или фиктивни, нито пък в какво точно е инвестирано, защото цялата информация е обвита в тайна.

Имената и особените заслуги (инвестициите) на въпросните чужденци се пазят с оправданието, че става дума за лични данни, въпреки че има надделяващ обществен интерес да се знае кой и защо получава български паспорт.

Нова проверка от ЕС

В момента Европейският парламент готви нов законодателен доклад за практиките при предоставяне на гражданство срещу инвестиции в ЕС, а евродепутатът Елена Йончева е докладчик за групата на социалистите.

България е една от трите държави в ЕС, която продава гражданството си, въпреки нееднократното настояване на Европейската комисия и Европейския парламент за прекратяване на тази практика. Другите две държави са Малта и Кипър, срещу които вече има образувани наказателни процедури за нарушаване на правото на ЕС.

Досега покупката на "златен паспорт" изглеждаше като основния начин да получиш българско гражданство. Поне на хартия той изглежда по-евтин – трябва да се докаже инвестиция в размер на само 2 милиона лева.

Миналата година ДАНС направи проверка на инвестираните средства в страната от притежателите на "златните паспорти". В резултат на това агенцията поиска да бъде отнето гражданството на няколко души – руснак, трима египтяни, пакистанец и йорданец. Те са придобили гражданство, купувайки държавни ценни книжа (ДКЦ), но са ги продали веднага след като са си взели паспорта.

По неофициална информация на Mediapool, в Министерството на правосъдието към момента се придвижат още над 50 процедури за издаване на паспорт срещу инвестиции. Голяма част от тях са покупка на държавни ценни книжа. Тази схема е много сладка за банките и инвестиционните посредници, които помагат на чужденците да си купят ДКЦ. Комисионните са значителни, отпускат се банкови кредити и накрая всичко е законно.

Въпросът е защо при наличие на тази лесна схема, има десетки други, които са се съгласили да станат българи по другата процедура, тази за "златните услуги". Тя разглежда инвестицията и като особен принос към държавата, а поради това няма нужда да е в определен размер.

ГЕРБ и "Обединени патриоти" засега защитават горещо продажбата на "златни паспорти", но почти никой не говори за процедурата с особените заслуги.

Преди две години акцията, при която бе арестуван шефа на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев (близък до ВМРО), фокусира вниманието на обществото върху корупцията при предоставянето на гражданство. Едва през септември тази година делото влезе в съда.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?