Златно съкровище на 3 века откриха край бреговете на Флорида

Сн.Архив

Златно съкровище на три века, което се оценява на 4.5 млн. долара, беше открито край бреговете на Флорида от американската компания „1715 Fleet", съобщиха агенциите.

Компанията е собственост на професионалния търсач на съкровища Брент Брисбейн и прави проучванията в района от 2010 г.

Монетите са били извадени от океанското дъно от място, където се знае, че през XVIIIвек флотилия от испански галеони претърпява корабокрушение. 

Към момента търсачите на съкровища са извадили от дъното на Атлантическия океан около 350 златни монети. Девет от тях представляват извънредна рядкост, тъй като са сечени специално за краля на Испания Филип V. Една такава монета се търгува на нумизматичния пазар за около 300 хил. долара.

Намереното злато вероятно е било на борда на един от 11-те галеона, тръгнали от Хавана за Испания на 24 юли 1715 г. Седмица след отплаването силна буря потапя флотилията, като загиват над 1000 души. 

Счита се, че галеоните са пренасяли скъпоценности на обща стойност около 400 млн. долара.

Това означава, че намереното от Бризбейн злато представлява едва 1/10 от всичкото. Вероятно поради тази причина Бризбейн крие точните координати на мястото, като отбелязва само, че съкровището е било открито „недалеч от брега“.

Споделяне

Още от Общество