Златодобив разрушил 100 м от Великата китайска стена

Златодобив разрушил 100 м от Великата китайска стена

Представители на златодобивна компания от град Хух-Хото са разрушили част от Великата Китайска стена, предаде в сряда агенция “Синхуа“. Общата дължина на повредения участък, който е разположен на територията на автономния регион Вътрешна Монголия, е около 100 метра. Пораженията са засегнали тази част от съоръжението, която е била изградено по времето на династията Цин, управлявала империята от 221 г. пр. н.е. до 207 г е била постро

По думите на местния експерт по охрана на културното наследство Ван Дашан, на уникалното съоръжение е нанесена непоправима вреда в резултат на златодобив в близък до Стената участък. Своя принос в разрушаването обаче дали и пътните служби. Негативно влияние върху дългото съоръжение оказва и околната среда.

Властите на Вътрешна Монголия нееднократно са отправяли предупреждения към компанията да спре работата си в непосредствена близост до Стената, но от страна на предприятието не отреагирали по никакъв начин на предписанията.

В момента полиция провежда разследване на мястото на инцидента.

Според китайското законодателство, глобата за нанасяне на щети върху Великата китайска стена може да достигне до половин милиона юана (над 73 хил. долара) Предвижда се и задържане под стража, а виновните може да отнесат и затвор до 10 години. През 2008 г. петима миньори получиха присъди от 1 до 3 години затвор заради частично разрушаване на Стената.

Споделяне

Още от Бизнес