Златоград е първата погранична община с безплатен интернет

Златоград е първата погранична община с безплатен интернет

Златоград стана първата погранична община с безплатен интернет. Проектът се реализира по съвместна инициатива на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) и Международния съюз по далекосъобщенията.

Зоната за свободен достъп до световната мрежа обхваща около 20 декара и бе открита днес от заместник-министъра на транспорта и информационните технологии Валери Борисов.

"Технологията ще позволи на 7000 жители на общината да ползват безплатен интернет за информация, услуги и общуване с близки и приятели", каза Борисов при откриването.

Дарението е на стойност 15 000 швейцарски франка и включва средства за поддържането и използването на инсталираното оборудване.

Валери Борисов припомни, че по инициатива на МТИТС, Международният съюз по далекосъобщения е финансирал през 2012 г. оборудването на 10 работни места - хардуер, софтуер и съоръжения в две училища за деца със зрителни увреждания - "Луи Брайил" в София и "Проф.д-р Иван Шишманов" във Варна. През 2014 г. бе осигурено компютърно и софтуерно оборудване за Дом за стари хора със зрителни увреждания в Добрич.

По-късно Валери Борисов връчи дарение от 20 компютъра, принтери, скенери и мрежово оборудване на СОУ ''Св. княз Борис I" в село Старцево, община Златоград. Техниката е осигурена от държавното дружество "Информационно обслужване".

"С компютрите обучението ще бъде не само по-ефективно, но и по-забавно за 140-те възпитаници на училището, които са на възраст от 7 до 18 години", каза Борисов. По думите му, ръководството на училището има идея да обучи за работа с компютър и родителите на учениците, които нямат друга възможност за придобиване на ИТ умения.

Споделяне

Още от България