Златоград и Неделино са в бедствено положение

Заради "оранжев" код е затворена границата с Румъния

Златоград и Неделино са в бедствено положение

В смолянските общини Златоград и Неделино в неделя бе обявено бедствено положение заради разрушителното пълноводие в резултат от обилния дъжд и снеготопенето.

По думите на кмета  на Златоград Мирослав Янчев има опасност река Върбица да излезе от коритото си и да предизвика наводнение, а хвостохранилището и язовир "Златоград" вече преливат.

Язовир "Златоград" прелива 25 см над преливната кота, а хвостохранилището - 46 см. По повърхността на двете изкуствени езера се носят късове лед, което също създава риск от "затапване", обясняват от общината.

104 литра на квадратен метър дъжд е паднал в Златоград за последното денонощие по данни на Метеорологичната станция на Рожен към 8.00 часа днес. Критичното покачване на нивото на р. Върбица се наблюдава през последното денонощие, когато към обилния дъжд се прибавя и снеготопене поради повишените температури. По поречието на реката дежурят патрулиращи екипи на "Гранична полиция" и на противопожарната служба, които следят за критично покачване на водното ниво.

Община Неделино обяви бедствено положение заради пораженията от обилните валежи, съобщи кметът на общината Стоян Беширов. По негови думи общината е блокирана заради предизвикани от проливния дъжд и снеготопенето свличания на земни маси по пътищата, преливане на речни корита и наводнявания.

Река Неделинска излезе от коритото си, заливайки земеделски земи, обясняват от общинската администрация. Осем къщи в Неделино са наводнени, а в резултат на свличане на земни маси е затрупан камион. Заради свлачища и наноси са затворени пътищата до седем села в общината.

Затворена е границата с Румъния

От 18 часа в неделя са затворени всички гранично-пропускателни пунктове с Румъния. Това обяви на специална пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Причината е обявения "оранжев код" в северната ни съседка.

Министърът отправи апел заради очакваните силни снегонавявания, особено през дните до сряда, всички шофьори да бъдат внимателни по пътищата.

В неделя вечер тя подчерта като критична обстановката в района на Видин, където цялата третокласна пътна мрежа е затворена заради обилните валежи и силния вятър. В района на Перник всички пътища са почистени и няма заседнали превозни средства, а в Кюстендил вече има заледявания. Заради аварирала цистерна с опасен товар е затворен пътят между Разград и Търговище.

Очакват се заледявания на пътищата от републиканската пътна мрежа в цялата страна, предупредиха в неделя следобед от агенция "Пътна инфраструктура" и призоваха водачите на моторни превозни средства да се движат с повишено внимание и скорост, съобразена с конкретната обстановка на пътя и метеорологичните условия.

Въпреки че магистралите и основните пътища са почистени, има голяма вероятност от образуване на заледени участъци, които могат да изненадат водачите на МПС, предупреждават от АПИ. По възможност да се отложат пътуванията в тъмните часове на денонощието, съветват от агенцията.

Да се предприема пътуване само след щателна проверка на изправността на автомобила и годността му за движение в условията на зима.

В неделя в осем области на страната бе обявен код "оранжев".

"Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви. Бъдете много внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. Следвайте съветите на властите",се казва в съобщението на НИМХ.

"Жълт" код е обявен в Ловеч, Плевен и Габрово. На отделни места в тези райони не е изключено да се образуват поледици.

В София от рано сутринта в неделя заваля обилен сняг, който спря по обед. От общината съобщават, че са започнали повторни обработки със смеси срещу заледяване на улиците, по които се движи масовият градски транспорт, и с обществена значимост. Първоначалните обработки са започнали в 4.00 часа.

Пътищата към Витоша бяха затворени, за да се извърши механизирано почистване на снега.

От Столичната община призовават гражданите да предприемат пътувания, само ако е наложително.

Споделяне

Още от България