Златото прехвърли 1400 долара за унция

Световните цени на златото установиха пореден исторически рекорд като надхвърлиха 1400 долара за тройунция. По време на търговията на Нюйоркската борса NYMEX във вторник декемврийските фючърси на златото поскъпнаха с 9 долара до 1412.7 долара за тройунция.

Златото поскъпна като реакция на думите на ръководителя на Световната банка Робърт Зелик, който препоръча валутите на водещите икономики (долар, евро, йена, паунд и юан) да се вържат към златото, тоест да се възстанови златният стандарт. Според Зелик благородният метал може да послужи за "опорна точка" за разбиране на такива пазарни явления като инфлация, дефлация и бъдеща стойност на валутите.

Ръководителят на Световната банка отбеляза още, че пазарите и сега използват златото като валутен актив. Инвеститорите предпочитат да влагат в злато и други скъпоценни метали на фона на колебанията на курсовете на основните световни валути.

От началото на годината златото поскъпна с 28%. През юни тройунцията прехвърли 1250 евро, а в края на септември вече струваше над 1300 евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?