Златото превиши 1226 долара за тройунция

Златото превиши 1226 долара за тройунция
Цената на златото постигна нов рекорд в четвъртък, след като превиши 1226 долара за тройунция в хода на търговия, съобщиха световните агенции. Спрямо предишния ден поскъпването е с 11 долара.

Основна причина за пазарния ръст на благородния метал е продължаващото отслабване на долара спрямо еврото. На 3 декември европейската обща валута поскъпна до 1.512 долара заради очакванията, че Европейската централна банка ще започне да свива програмата си за стимулиране на финансовия сектор.

Освен това се очаква да нарастват покупките на злато от централните банки на редица страни. През ноември Индия напазарува от МВФ 200 т от скъпоценния метал, очакванията бяха и Китай да се присъедини със сделка за 400 т.

В началото на световната финансова криза златото първоначално падна, макари незначително в сравнение с други стоки. През есента на миналата година то вървеше по 300 долара за тройунция, като в началото на 2009 г. поскъпна рязко да 400 долара, а в последните седмици чупи рекорд след рекорд. За сравнение нефтът продължава да е двойно по-евтин от пиковите нива от 147 долара за барел през лятото на 2008 г.

Споделяне

Още от Бизнес