Златото продължава да поскъпва и надхвърли 1300 долара

Цената на златото на световните борси установи на 24 септември нов исторически рекорд. По време на търговията на Нюйоркската стокова борса фючърсите на златото с доставка през декември се котираха за 1300.2 долара за тройунция (31.1 грама), поскъпвайки почти с 4 долара.

Чертата от 1280 долара за тройунция на скъпоценния метал бе премината на 17 септември, а от 1290 долара - на 22 септември. От началото на годината златото поскъпна с повече от 14%.

Продължава да поскъпва и среброто на световните пазари. На 17 септември тройунция сребро стигна 30-годишния максимум и се продаваше за 20.745 долара. Предишният рекорд бе през октомври 1980 г., когато цената му стигна 20.685 долара.

Заради ръста на цените на златото много от металургичните компании планираха или вече започнаха първично предлагане на акции (IPO) на своите подразделения, свързани със златодобива. Така през август намерение за провеждане на IPO обяви швейцарската компания "Гленкор" (Glencore), един от най-големите световни доставчици на суровини и метали. Преди това най-голямата златодобивна компания в света "Барик голд" (Barrick Gold) изнесе на борсата своето подразделение в Африка.

Споделяне

Още от Бизнес