Златото се срина за ден със 100 долара за тройунция

Златото се срина за ден със 100 долара за тройунция

Цената на златото се срина със 100 долара за тройунция по време на борсовата търговия в Ню Йорк в сряда, като достигна в края ѝ 1688 долара, съобщи ББС. В четвъртък в Азия благородният метал преодоля спада и се повиши до 1719 долара за тройунция.

Резкият спад в котировките на златото бе провокиран от изявлението на председателя на Федералния резерв Бен Бърнанке, че американската икономика се възстановява след кризата. По този начин редица инвеститори решиха да се откажат от скъпоценния метал и да се насочат към по-рискови активи.

Златото се определя като "безопасен пристан" за инвеститорите, когато има криза. По време на рецесията през 2008-2010 г. то съществено поскъпна, като скокът му бе от 700 на 1900 долара за тройунция. Тогава бяха счупени много исторически рекорди.

И в момента златото продължава да се котира твърде скъпо, като надхвърля два-три пъти докризисните равнища. Анализаторите отбелязват, че днешният спад едва ли ще бъде дълбок и по-скоро сме свидетели на конюнктурни настроения сред инвеститорите, а не от отказ от метала в перспектива.

Високата цена на златото през 2009-2011 г. бе поддържана от прекомерното търсене от страна на най-големите пазари – Китай и Индия. Жителите им предпочитат да спестяват в злато и бижутерски изделия. Освен това голям интерес към метала проявяват и централните банки на двете страни.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?