Злополучният фонтан на бул. "Витоша" ще бъде сменен от мозайка

Подова мозайка, която изобразява планината Витоша, може да бъде направена на мястото на злополучния фонтан на едноименния булевард в София. Вече тече обществено обсъждане на проекта за мозайката, който е дело на проф. Боян Добрев.

Идеята е планината да бъде представена като "зеленото сърце" на София. Мозайката представлява карта на Витоша, на която са изписани основните върхове и местности в планината.


"Запазвайки ролята на достоверна географска карта на художественото изображение, авторът му придава функция, която за много голям процент от зрителите би била разбираема и близка, но всъщност основната идея е природният резерват до София, който е една от най-привлекателните характеристики на града– Витоша – "зеленото сърце" на София", пише в обявлението за общественото обсъждане на сайта на общината.

Мозайката ще бъде реализирана с максимално трайни за целта материали с оглед на факта, че тя е улична настилка и се предвижда по нея да преминава голям поток от пешеходци, както и това, че ще е изложена целогодишно на атмосферни влияния и сняг, пише още в съобщението. Материалите ще бъдат с 2 см дебелина и съобразена с условията степен на устойчивост.

Мозайката трябва да заеме мястото на фонтана, направен при реконструкцията на пешеходната част на бул. "Витоша" през 2013 г. Няколко месеца след пускането на шадравана дюзите му бяха счупени и от години конструкцията, в средата на улицата, която беше определяна като турска баня, не работа като шадраван. В момента мястото е най-привлекателно за децата, които се катерят по него.


Преди повече от три години общината пусна анкета за това какво да се направи с фонтана. Възможните варианти бяха преобразяване по определен от хората проект или демонтирането му. Най-много привърженици събра алтернативата за премахване на шадравана, но досега това не е направено.

Споделяне

Още по темата

Още от България