Злоупотреби в русенската безмитна зона “надхвърлят” тези в “Топлофикация – София”

Злоупотреби в русенската безмитна зона “надхвърлят” тези в “Топлофикация – София”

ДСБ ще внесе в парламентарната комисия по корупция сигнали за злоупотреби в русенската безмитна зона, съобщи пред Mediapool в понеделник народният представител от ДСБ Атанас Атанасов. По думите му “множество конкретни сигнали” са внасяни в русенската полиция, но по тях и досега не е работено.

“Това може да означава, че над безмитната зона има политически чадър. В града усилено се говори и за съществуването на много топли връзки между шефа на безмитната зона Райчо Райков и настоящия шеф на ГДБОП Ваньо Танов”, заяви депутатът.

Райков е шеф на Свободната зона в Русе от 2001 г. Той е бил и кандидат за депутат от листите на НДСВ.

На този етап Атанасов отказва да говори конкретно за злоупотреби в държавното предприятие. Според него става дума за няколко схеми като едната от тях е свързана с бензиностанция, намираща се на територията на свободната от акцизи и данъци зона.

Депутатът заяви пред Mediapool, че единият от сигналите засяга продажба на гориво без начислен акциз за превозни средства, които вместо да напускат страна, се връщат обратно на българска територия. Други сигнали са свързани с престоя на стоки в складовете на зоната и се осчетоводяват за реекспорт, но вместо това също се внасят обратно в страната.

“Ако се калкулират сумите от всички сигнали за злоупотреби, то общата стойност на източените от държавата пари може да достигне източеното от “Топлофикация - София”, добави Атанасов.

Според него част от парите са насочени към партийната централа на НДСВ, а в последствие към БСП и ДПС. Депутатът смята за подозрителен и факта, че Свободната зона е купила през 2006 г. луксозен автомобил Мерцедес за над 200 000 лева, какъвто няма друга фирма у нас.

“В същото време предприятието едва балансира между приходи и разходи”, каза народният представител.

Пред БТА окръжният прокурор на Русе Огнян Басарболиев потвърди, че има един анонимен сигнал за Свободната зона, който се проверява. Магистратът не коментира сигнала, тъй като няма резултати от проверката.

Свободната зона на Русе е най-голямата безмитна зона в България. Общата индустриална площ е 180 хектара. Там са изградени цех за производство на бойлери, фабрика за кафе, за гъвкави водопроводни съоръжения, цех за блистероване на лекарствени средства и за производство на автомобилни филтри. В момента се строи и комбинирано пристанище.

Споделяне

Още от България