Злоупотреби за 635 хил. лв. извършени в общинска фирма “Озеленяване”

Бившият директор на общинска фирма “Озеленяване” Любомир Ников и други хора от борда на директорите са присвоили близо 635 хал. лв., показват резултатите от проверка в дружеството, наредена от кмета на София Бойко Борисов, съобщиха от столичната община в понеделник.

Злоупотребите са извършени в периода от октомври 2004 г. до декември 2005 г. Ников беше уволнен месец след като новият кмет на София встъпи в длъжност. Бойко Борисов е сезирал градската прокуратура за извършените нарушения.

Ников е извършвал фиктивни сделки за гориво със 7 фирми на стойност близо 80 000 лева с ДДС, платени с пари на “Озеленяване” ЕАД. Ежедневно бившият директор е представял фактури от различни бензиностанции и искал заверка за авансов отчет.

“С тези си деяния Ников е извършил длъжностно присвояване в особено големи размери в условията на продължавана престъпна дейност”, се казва в доклада, цитиран от пресцентъра на общината.

Общо миналата година Ников е отчел използвани 29 152 литра гориво на обща стойност 48 170 лв.  

От документите става видно, че през април 2005 г. Ников е закупил 3 661 л гориво , през май - 2 970 л, през юни 2 942 л, юли - 2 942,72 л, като през октомври и ноември е фактурирал използвани съответно 3001 и 3409 л.

Той е отчитал за осребряване и фактури за горивни добавки, букети, годишни такси за частен клуб, услуги за лека кола на обща стойност над 4 хил. лв.  

Общата стойност на парите по фактури, присвоени от Ников, е близо 52 хил. лв. 

Проверката е установила, че фирма “Озеленяване” е заплатила извършена работа на фирми за близо 150 хил. лв. с ДДС. Огледи на място са показали, че стойността на изпълнените услуги е за около 22 хил. лв. с ДДС.

Установено е още, че липсват два трактора, един камион “Зил”, че неправомерно е бракуван бетон, които не влизат в сумата от 635 хил. лв.  

В доклада присъства и името на бившия зам.-директор на фирмата Ружа Михайлова, която е подготвила и дала за утвърждаване 115 граждански договора, по които са извършени плащания, но не е извършена никаква работа.

Любомир Ников е назначен за шеф на общинска фирма “Озеленяване” през 2004 г. от квотата на БЗНС на Анастасия Мозер. Лидерът на партията обвини за назначението на Ников своя съпартиец Димитър Чукарски.

Към момента дълговете на “Озеленяване” ЕАД са над 1 милион лв.

Споделяне

Още от България