Злоупотребите във ВиК - София ще се обезпечат с негови активи

Нарушенията във “ВиК” - София, които доведоха до данъчни задължения от 3,2 милиона лева към държавата, ще бъдат обезпечени с активи на общинското дружество, реши в понеделник комисията по инженерна инфраструктура в Столичния общински съвет.

Както Mediapool вече писа, в началото на 2007 г. ревизия на Националната агенция по приходите (НАП) показа огромни нарушения в софийското дружество ВиК. Ревизионният акт, който постъпи в стопанската комисия към Столична община, сочи, че поради пропуснато деноминиране на активи през 1999 и 2000 г. към настоящия момент дружеството има милиони левове данъчни задължения към държавата.

Заради погрешно осчетоводяване, активи на водния оператор са били заведени на стойност 1000 пъти над тяхната реална цена. Неправилното остойностяване е довело в последствие до пресмятане на по-големи амортизации, които в последствие са приспадани от печалбата на дружеството.

В последствие ВиК – София е плащало по-малко данък печалба на държавата, което е довело до акумулиране на големи задължения след като грешката е открита.

Преди две седмици председателят на Стопанската комисия Пламен Илиев (“Демократи за София”) допусна, че счетоводната грешка може да е направена нарочно.

По време на извършените нарушения пряка отговорност за дейността на ВиК-София носят неговият изпълнителен директор Николай Беров и кметът на София Стефан Софиянски.

На заседанието на инженерната комисия стана ясно, че същите активи са постъпили на същата стойност в “Софийска вода” и все още не са преизчислени в реални пари. Така концесионера също се възползва от счетоводната въртележка направена по-рано във ВиК и отчислява по-големи суми от дължимия на държавата данък печалба.

Въпреки това данъчната ревизия, направена в дружеството не е установила проблем с активите. Така на практика “Софийска вода” може да приспада от своя данък печалба до края на концесионния договор.

Общинската комисия реши ВиК да обжалва ревизионния акт на данъчните пред съда, позовавайки се именно на паралелната данъчната ревизия в “Софийска вода”.

Споделяне

Още от България