Зложелатели искали България да е "затворена в кутия"

Въпреки негативния отзвук в Брюксел, премиерът Сергей Станишев продължава да лансира идеята за по-масирано и трайно присъствие на европейски експерти в ключови български институции, а критиките към предложението си отдава на неназовани зложелатели отвън.

"Част от публикациите са и инспирирани с политически цели и от хора, които не харесват подробно засилено сътрудничество, които биха искали България да бъде затворена в кутия и там някои да си правят, особено в бъдещето, каквото си поискат", коментира в петък Станишев по повод статията в авторитетното британско списание "Икономист", което представя идеята му като "нов колониализъм".

В статията се посочва, че "някои посланици съзират трик на българските социалисти, които се опитват да обявят на избирателите преди изборите през юни, че правителството си е възвърнало доверието на ЕС. Освен това вменяването на отговорност за реформите на ЕК и на страните членки на ЕС, означава възможност в бъдеще критиките да бъдат отклонявани срещу тях."

Станишев, който участва в срещата на Европейския съвет в Брюксел, даде в петък пресконференция чрез видеоконферентна връзка със София. На въпрос на Mediapool дали е потърсил отново подкрепа за предложението си и какво мисли за коментари, включително и в чуждестранната преса, че то е предизборен трик предвид малкото време до изтичането и на неговия мандат, и на ЕК, премиерът отговори: "За мен е важно това сътрудничество с ЕК да продължи и през следващия мандат, което и ще осигуря".

Упоритостта на Станишев изглежда все по-съмнителна на фона на хладния тон, с който реагират в ЕК.

В сряда генералният секретар на ЕК Катрин Дей е отказала среща на съветниците на премиера, които искаха да настояват и пред нея за идеята му, придобила популярност като "политически борд" от ЕС. В делегацията участваше и авторът на идеята Мария Пинто, португалската съветничка на Станишев, която работи при него в МС и на която се приписва и инициативата за вече действащия външен съветнически борд на българското правителство, оглавяван от бившия френски министър-председател Доминик дьо Вилпен.

Усилията на този борд, и на наетите от българското правителство платени лобисти в Брюксел, обаче, дават все по-контрапродуктивни резултати. Първо, идеята се приема като опит на несправящото се българско правителство да прехвърли на ЕК свои отговорности и да подготви почвата за премахване на европейския мониторинг по глава "Правосъдие и вътрешен ред". Второ, казват от Брюксел, каква е логиката правителство, което си отива, да иска поемането на подобен ангажимент от сегашната комисия, чийто мандат също изтича.

Помолена да коментира предложението на Станишев, министърът по европейските въпроси Гергана Паси (НДСВ), каза пред Mediapool: "Моето притеснение е, че февруарският доклад на ЕК, който беше най- позитивният досега в областта на правосъдието и вътрешния ред, вместо да удвои усилията ни, ги разфокусира в нови непроверени модели".

Като отбеляза, че през последните 8 месеца българските власти са се съсредоточили в правилна посока по изпълнение на набелязаните мерки, нейното мнение е, че в момента "нямаме нужда от импровизации".

Станишев на два пъти представи плана си пред европейските посланици у нас, но и двата пъти удари на камък. Преди десетина дни той е поставил въпроса и пред председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу.

"В разговор с него преди известно време тази инициатива бе посочена като много добро действие от страна на България, като демонстрация на откритост, на желание за по-тясно сътрудничество и постигане на конкретни резултати", заяви Станишев в петък.

По-рано обаче говорителят на ЕК каза, че на срещата си с българския премиер Барозу подчертал, че "пътят напред не минава през паралелни процеси и структури и е време България да покаже реален напредък".

В петък Станишев повтори, че инициативата му "не представлява някакъв допълнителен и нов механизъм, различен от този за сътрудничество и оценка". "Тя е по-широка, хоризонтална и е за ускоряване на реформите", допълни той.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?