Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Знаете ли, че глобално затопляне няма"

15 коментара
"Знаете ли, че глобално затопляне няма"

Георги Марчев е основател, видеопродуцент и разказвач в Story Films. С опит в създаването на видеоистории в интернет, bTV и Nova. Тръгва от вестникарската и онлайн новинарската журналистика – в. "Дневник", сайтът Dnevnik.bg и в. "Капитал Daily". Завършил е журналистика и продуцентство в Университета за национално и световно стопанство. Част от авторския екип на текста под заглавие "От Истанбулската конвенция, та на Измамата к0вид-19", отличен с първо място в хакатона "Здраве на прицел" на Асоциацията на европейските журналисти – България.

"Знаете ли, че глобално затопляне няма. То не съществува", казва дикторски глас във видео на потребителя "wakeup867 (Събуди се!)", публикувано в Tik Tok на 28 август. И добавя: "Знам, че това ще ви се струва доста странно и неприемливо, но си е факт."

Такива лъжливи съобщения за климатичните промени, които претендират за достоверност, не се появяват за първи път. През последните две десетилетия в интернет се разпространяват множество подобни твърдения – от фалшифицирани първи страници на списание Time от 70-те години на XX век, които обявяват предстоящо глобално застудяване; през конспиративната теория за ХААРП – устройство, с което по изкуствен път "новият световен ред" създава катастрофични природни бедствия; до теза за естествена цикличност на температурата на Земята, която отрича негативното влияние на човешката дейност върху климата.

Активизирането по темата в социалната мрежа Tik Tok, използвана предимно от най-младите, родени след 2000 година, идва след като през август беше публикуван новият доклад за климатичните промени на междуправителствената експертна група на Организацията на обединените нации (ООН).

Глобално затопляне има

Документът на ООН е най-всеобхватният доклад за климатичните промени до момента. Междуправителственият панел за климатичните промени, създаден през 1988 година, е анализирал над 14 хиляди научни разработки. В проучването са участвали 234 автори от 66 държави. Сред основните заключения в доклада са:

- Температурата на земната повърхност се е повишила с 1.09 градуса между 2011 и 2020 година спрямо 1850 и 1900 година, а последните пет години са били най-топлите;

- От средата на XX век вълните с горещи температури са по-чести и по-интензивни, докато студените са по-редки и по-малко интензивни. Атмосферни явления, които преди са били смятани за екстремно редки, стават все по-обичайни и това ще продължи, дори ако повишаването на температурите остане 1.5 градуса спрямо доиндустриалните нива;

- Покачването на морското равнище се е ускорило три пъти в последните години в сравнение с наблюдаваното между 1901 и 1971 г. Прогнозите са, че до 2100 г. крайбрежните райони ще бъдат заливани от приливни вълни, които преди това са се случвали по веднъж на век. А топенето на ледниците в последните 30 г. е много вероятно причинено от човешката дейност;

- Киселинността в океаните, която нараства при повишаване на концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата, ще продължи да се увеличава още дълго време.

"Докладът казва, че глобалното затопляне се развива по-бързо от очакваното. Новото е категоричността, с която се посочва, че човекът е отговорен за климатичните промени с действията си", каза пред Factcheck.bg метеорологът Паулина Вълчанова, с над 30 години опит в авиационната метеорология. Тя добавя, че климатичните промени настъпват бавно, но веднъж настъпили, ще продължат стотици или хиляди години. Това е и причината в доклада си от ООН да обявят код "червен" за опасност.

"Учените намират пряка връзка между глобалното затопляне и наличието на екстремални горещини, суши, проливни валежи, торнадо и увеличен брой на тропическите циклони", каза още Вълчанова. Тези събития се следствие на увеличаването на средната температура на земята, което е довело до "увеличение на сушите 2.4 пъти, поройните дъждове 1.5 пъти, намалило е снеговалежите с 5% и е увеличило мощните тропически циклони с 10%".

Метеорологът посочва, че учените прогнозират увеличение с 1.5 градуса на температурите до 20 години. "Докладът казва, че има шанс това увеличение да се предотврати, ако се предприемат драстични и мигновени действия", добавя Вълчанова.

Кой е виновен?

Освен че няма климатични промени, във видеото на потребителя "wakeup867 (Събуди се!)" в Tik Tok още се казва: "Идеята за глобалното затопляне идва от глобалистите и демократите, които уж ги е грижа за планетата и природата. И обвиняват хората, че замърсяват околната среда, докато точно те самите и техните гигантски компании го правят, включително и личните им самолети, с които се возят."

По същата тема пишат в сайта си от неправителствената организация "Горичка". Под заглавие "Кой е отговорен – обикновените хора или големите компании?" се поставят двете тези, които обаче не отричат глобалното затопляне. Техни застъпници от Жюстин Томс и Апостол Дянков от неформалната гражданска група "Анонимните климатици".

Според Томс, която е социален предприемач и маркетолог, "тайната на успеха" е в малките стъпки – решенията, които всеки взима в ежедневието си и навиците, които създава. Според Дянков – част от природозащитната организация WWF, действията от гражданите са крайно недостатъчни, дори и всички да се мобилизират, защото големите замърсители са бизнесите и именно те трябва да предприемат незабавни мерки, макар и промяната да не е най-удобното за тях.

Старши експертът във WWF казва още, че през 1960-те и 1970-е някои от най-добрите климатични учени са били наети именно от големите петролни компании като Exxon. "Енергийната криза през 1970-е е предоставила идеална възможност тези компании да започнат трансформация, но те не са се възползвали. Вместо това са започнали целенасочена кампания, с която да прехвърлят отговорността за климатичните промени и другите екологични проблеми върху индивидуалните избори на техните потребители", добавя Дянков с аргументи от книгата на Майкъл Ман "The New Climate War".

"А преди беше глобално застудяване"

Точно заглавия на западни издания от 1970-те продължават да се разпространяват и досега като доказателство, че учените преди няколко десетилетия са прогнозирали предстоящо глобално застудяване. В коментари под български онлайн медии след публикуването на новия доклад на ООН пред август потребители цитират заглавия от миналото.

Част от тях са съществуващи, а обяснение за тях дава издание на списание Time през 2013 г.: "Реалността е, че учените през 1970-те години едва започват да разбират как изменението на климата и аерозолното замърсяване могат да влияят на глобалните температури". Според изданието тези истории, публикувани в архивите, намират нов живот в интернет и биват използвани от т.нар. "климатични скептици" (които отричат климатичните промени).

А списание TIME взима отношение по темата през 2013 г. заради случай с фалшифицирана корица на изданието, която става популярна в интернет. Твърди се, че през 1977 г. изданието са публикували заглавна страница How To Survive The Coming Ice Age ("Как да оцелееш в настъпващия ледников период"). TIME пишe опровержение, че никога не са публикували такава история, а всъщност с Photoshop е подменено оригиналното заглавие от 2007 г. The Global Warming Survival Guide ("Глобалното затопляне: Наръчник за оцеляване").

Има и друга корица на изданието, която и до днес дезинформатори използват като аргумент, че на учените не трябва да се вярва, защото преди са очаквали застудяване, а сега – затопляне. През декември 1973 г. TIME излизат със заглавна страница The Big Freeze ("Голямото замръзване"), за която се твърди, че разказва за предстоящ нов ледников период и понижаване на средните температури вбъдеще. В действителност обаче историята на Time разглежда настъпилата криза с горива и енергийни източници, пред която е изправена администрацията на президента Ричърд Никсън, а не разказва за климатични промени.

"Но както Джон Кук посочва в Skeptical Science, глобалното захлаждане беше много повече изобретение на медиите, отколкото истинско научно предупреждение. Проучване на рецензирани научни статии, публикувани между 1965 и 1979 г., показва, че по-голямата част от изследванията по онова време предвиждат, че Земята ще се затопли с повишаване на нивата на въглероден диоксид – както наистина се случи", пише TIME през 2013 г.

ХААРП, цикли, пропаганда

В друго на видео на "wakeup867 (Събуди се!)" в Tik Tok се показват кадри от бедствие в Турция от изминалото лято с надпис "Наводнения, причинени от ХААРП". Климатични явления, които преди са били рядкост или не са обичайни за дадени територии, стават все по-чести, за което учените предупреждават от десетилетия.

И въпреки това, една от най-разпространените теории на конспирацията е за устройство, наречено ХААРП, управлявано от "новия световен ред" (каквото и да значи това), което може да променя рязко климата и да предизвиква бедствия.

Друга популярна от десетилетия теория, която също се споделя в коментари под текстове за доклада на ООН и в социалните мрежи, е че естествени земни цикли повишават температурите, а не човешката дейност.

"Цикли в природата има. Те са обект на изучаване от най-дълбока древност. На циклите на въртене на земята и луната около слънцето дължим измерването на времето в години, месеци, часове и т.н. 11-годишните цикли на слънчева активност, които астрономите са установили по броя на слънчевите петна върху слънцето, са известни отдавна. Науката изучава цикличността, използвайки различни методики (напр. сондиране на ледници, изучаване на кръговете на сеченията на дървесните стволове). Можем да кажем, че цикличност има, както и че човекът е отговорен за повишаването на температурата на земята със своята дейност", обяснява метеорологът Паулина Вълчанова. И призовава: "Нека да спрем да се разделяме по мнения, а да бъдем отговорни. Не можем да продължаваме да се държим така, сякаш имаме още две-три планети за живеене. Действия трябват сега!".

Гледна точка ли е преувеличението?

Независимо дали преувеличението е от едната или от другата страна, то води до това, че гласът на учените се заглушава, а фактите губят значение за обществото.

"Преувеличението подкопава доверието в добре обосновани данни: в този случай данни, показващи, че изменението на на климата е реално, че до голяма степен е причинено от парникови газове в следствие на човешка дейност като например изгарянето на изкопаеми горива, както и че предприемането на незабавни и мащабни действия сега ще струва по-евтино, отколкото изчакването да се стигне до неприемливо изменение на климата. А и преувеличението, когато бъде открито, променя нагласата на хората към проблема в цялост", пишат в книгата си "Фактологичност" авторите Ханс Рослинг, Ола Рослинг и Ана Рослинг Рьонлунд.

В книгата си "Постистина" Лий Макинтайър поставя акцента върху склонноста да медиите да търсят непременно и по всеки въпрос две различни (противоречащи си) гледни точки: "Медиите са добре обучени рефлексивно да представят "и двете страни на историята" по всеки "спорен" научен въпрос. В резултат на това обществеността остава объркана".

"Въздействието върху времето е много привлекателна тема. Казват, че който владее времето, владее света. Не един обрат в битки и дори във войни е настъпвал в миналото заради лошо време и "жесток" студ. ХААРП е технология от 1950-те години, почиваща на високочестотно въздействие на атмосферата в ограничена зона (над Аляска) и на височина над 80 км. (в йоносферата). Целяло се е подобряване на комуникациите и наблюденията. Понастоящем програмата не е активна, но продължава да е обект на интерес от конспиративни теории", каза пред Factcheck.bg метеорологът Паулина Вълчанова.


Публикацията е създадена с подкрепата на Европейския съюз. Отговорността за съдържанието е изцяло на Factcheck.bg, проект на Асоциацията на европейските журналисти – България срещу дезинформацията.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

15 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. variomatic
  #15
  Отговор на коментар #2

  В крайна сметка, всичко се решава от западните транс-национални компании, които развиват промишлеността си във въпросните държави. Ако централните банки и правителствата не им отпускаха помощи поради това, че по този мръсен начин разходват парите си, може би щяха да се насочат към по-природосъобразно производство. Но така е - като всеки търси далаверата, после всеки сам за себе си ще търси спасение...

 2. Real ''Mickey''
  #14

  Че има,- има, ама нали трябва да се ОСРЕБРЯТ от богоизбраните за сметка на плебеите,- без значение застудяване или затопляне: ""Цикли в природата има. Те са обект на изучаване от най-дълбока древност. На циклите на въртене на земята и луната около слънцето дължим измерването на времето в години, месеци, часове и т.н. 11-годишните цикли на слънчева активност, които астрономите са установили по броя на слънчевите петна върху слънцето, са известни отдавна. Науката изучава цикличността, използвайки различни методики (напр. сондиране на ледници, изучаване на кръговете на сеченията на дървесните стволове). Можем да кажем, че цикличност има,""

 3. Real ''Mickey''
  #13

  Стига сте нападали автора на този пасквил. Първо, такива статии са предназначени само за най-необразованата, с нисък нтелект и наивна част от населението, считана за мнозинство(въпреки че и за тях е пресолено). И второ- има едни пари за усвояване.

 4. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
  #12
 5. kosta
  #11

  Падението на съвременната наука се изразява най-ясно от автора на тая боза - фактчекърът с несно образовани и професия "разказвач на визуални истории" който проповядва като крайна инстаннция по тема от която нищо не разбира

 6. kosta
  #10
  Отговор на коментар #1

  Научен консенсус не съществува като понятие, Съществува думата болшевизъм и това точно отразява претенциите за научен консенсус.Сред климатолозите НЯМА единно мнение за антропогенния характер на съвременните климатични проблеми.Независимо какво проповядват фактчекърите

 7. kosta
  #9

  Да си фактчекър е по-низко и от това да миеш тоялетни

 8. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #8
 9. MP_reader
  #7

  Отново глупости. Википедия има цяла страница за "глобалното охлаждане": https://en.wikipedia.org/wiki/Global_cooling Всеки може да види, че в западния печат се е лансирала идеята за застудяване, и се е обсъждала по научни форуми. През 1974, TIME публикува статия: "Another Ice Age?" Не, няма пингвин на корицата (това е пародия) но статия има. Националната Академия на Науките в САЩ констатира намаляване на температурите за изтеклите 30 години.

 10. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #6

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.