Знакът за винетка на "Скобелева майка" край Пловдив махнат след протест

Няколко габровски квартали също готвят протести заради стикерите

Знакът за винетка на "Скобелева майка" край Пловдив махнат след протест

След протестите в София, напрежението с винетките се пренесе и в други градове на страната.

В петък жители на осем села около Пловдив излязоха на протест заради нуждата от стикер за платено пътуване до града.

Те били изненадани след като преди дни на надлеза на пътен възел "Скобелева майка" в Пловдив се появява знак за винетен стикер.

Недоволството им е продиктувано от факта, че те ползват общински пътища, но между тях има само един участък от 200 м, за който се оказва, че трябва да платят винетка, за да отидат до Пловдив. От обясненията им стана ясно, че досега това не се е изисквало от тях.

След излъчването на репортажи по телевизиите от протеста от Агенция "Пътна инфарструктура" (АПИ) съобщиха, че знакът за винетка на пътен възел "Скобелева майка" на изхода на Пловдив е премахнат.

По този начин жителите на общините Родопи и Садово ще пътуват по общинските пътища до Пловдив, без да навлизат в път, който е в обхвата на тол системата, каза проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на АПИ, който отговаря за тол системата, пред Нова телевизия.

Междувременно на редакционната поща на Mediapool беше получено писмо от Светлозар Стефанов от Габрово. Той пише, че жителите на габровските квартали "Войново", "Велчевци", "Славовци", "Гачевци", "Дядо Дянко", "Лисец" не могат да отидат до града без да платят винетка. Причината е, че малък участък от пътя е включен за плащане на пътни такси.

Стефанов е сигнализирал отговорните институции по проблема, но те му отговорили, че не виждат проблем или не е от техните компетенции да бъде решен.

"Питам се дали хората трябва да излязат на улицата, да блокират пътища и да режат камери, за да се промени нормативната уредба. Призовавам община Габрово по примера на столичния кмет Йорданка Фандъкова, да поеме отговорност и да защити жителите си, а АПИ да прекрати практиката да глобява шофьорите, които ползват околовръстните пътища на Габрово и подходите към тях спазвайки указанията на министър-председателя на Република България", пише Стефанов.

Споделяне

Още от България