Знаков шеф в ПИБ напусна банката

Не е ясна причината за оттеглянето на Васил Христов

Васил Христов

Едно от знаковите лица на Първа инвестиционна банка – изпълнителният директор Васил Христов, който е работил в трезора 16 години, е напуснал банката, считано от 22 август, съобщиха оттам.

В съобщението не се посочва причина за оттеглянето на Христов. Според запознати рокадата може да има връзка с предстоящата продажба на третата по големина банка у нас, около която в момента витае пълна тишина.

Освен поста изпълнителен директор Христов занапред няма да бъде и член на управителния съвет на банката.

"Ръководството на Fibank е благодарно за приноса му към развитието на банката и му пожелава успех в бъдещите начинания", се казва в официалното съобщение.

Васил Христов започва работа в ПИБ през 2001 г. като началник отдел "Ипотечни кредити". През 2010 г. той е избран за изпълнителен директор и член на управата на банката, а в началото на 2011 г. е назначен за зам.-изпълнителен директор.

От края на 2011 г. е изпълнителен директор на банката, а от края на 2015 г. до април 2017 г. е неин главен изпълнителен директор (CEO) и председател на Управителния съвет.

През май 2017 г. Христов е понижен до изпълнителен директор и главен директор "Банкиране на дребно". През май висш мениджър на трезора стана Неделчо Неделчев, който дотогава менажираше инвестиционния посредник "Първа финансова брокерска къща". Твърди се, че именно Неделчев движи процеса по привличането на стратегически инвеститор в банката. Неделчев е бивш зам.-министър в правителството на Симеон Сакскобургготски, а в периода 2007 – 2009 г. беше шеф на компанията на бившия министър Николай Василев "Експат Капитал".

Докато управлява ПИБ, Христов е и председател на Управителния съвет на First Investment Bank - Albania Sh.a., член на Съвета на директорите на "Дайнърс клуб България" АД, член на Съвета на директорите на "Борика – Банксервиз" АД, член на Съвета на директорите на "Медицински центрове Фи Хелт" АД, "Медицински центрове Фи Хелт Пловдив" АД и член на Съвета на директорите на "Болкан файненшъл сървисис" ЕАД.

Към 30 юни 2017 г. неконсолидираната печалба на Първа инвестиционна банка преди данъци е 82.5 млн. лв., а нетната печалба - 40.6 млн. лв. ПИБ бе една от двете банки, за които се наложи увеличение на капитала след мащабния преглед на активите на банковата система през 2016 г. Тогава БНБ предписа, че банката трябва да подобри капиталовата си позиция с близо 206 млн. лв. до април 2017 г. На общото събрание през май банката отчете, че са изпълнени мерките за увеличаване на капитала. Според източници от правителството обаче сравнително благоприятните за банката резултати от прегледа на активите вървят и с ангажимент за привличане на стратегически инвеститор в трезора.

В момента основни акционери в банката с дялове от по 42.50% са Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, а останалите 15% се търгуват на фондовата борса.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?