Знакови бургаски сгради връщат блясъка си с евросредства

Знакови бургаски сгради връщат блясъка си с евросредства

Започва обновлението на стари знакови сгради с културна стойност в Бургас. Това съобщи пресцентърът на общината.

Те ще бъдат ремонтирани със средства от оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР), по която може да кандидатстват жилищни сгради с до 35 отделни апартамента в тях.

Първите 10 сгради се намират на улиците "Александър Велики", "Александровска" 50 и 52, "Хан Крум" 11 и 13, "Момина сълза", "Богориди", "Вола", "Батенберг" и "Рилска".

Три от тях вече са завършени - до хотел "Приморец", къщата със сладкарница "Роза" и тази на адрес ул. "Александровска" 52.

Всичките десет проекта, финансирани по този първи транш от ОПРР, трябва да бъдат завършени до края на 2020 г.

"Добрата новина е, че заради активността на Бургас имаме одобрени още 11 сгради, които с втори транш европейски средства да обновим в периода 2020 - 2022 година", каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Подробности за следващия етап и следващите знакови сгради за ремонт предстои да бъдат съобщени през следващата седмица.

Както при първите десет проекта, община Бургас ще бъде партньор на собствениците, администрирайки целия процес.

Резултатът от изпълнението на мерките за енергийна ефективност е намалени сметки за отопление, спестен въглероден диоксид в атмосферата, подобрен външен вид на сградите, комфорт за техните обитатели и безопасност за преминаващите пешеходци.

Отделно община Бургас стартира собствена инициатива "Нов живот за старите фасади". Чрез нея тя съдейства на собствениците за ремонт на стари сгради по главните пешеходни "Александровска" и "Богориди". Общината подготвя, администрира проектите и води комуникацията с Министерство на културата, тъй като в повечето случаи това са културни паметници.

Освен това по Националната програма за енергийна ефективност в Бургас бяха санирани 200 жилищни блока, в които живеят около 40 000 души.

 

Споделяне

Още от Общество