Знакови поддръжници на предишния студентски протест са против окупирането на Ректората

Преподаватели: Тази окупация не е необходима на България

Преподавателите в Софийския университет "Св. Климент Охридски" Александър Кьосев, Кристиян Таков, Огнян Минчев, станали известни с безусловната си подкрепа на студентския протест от втората половина на миналата година, се обявиха срещу днешната окупация на Ректората. И тримата са на мнение, че окупацията в този ѝ вид не е необходима на България, дори обратното - тя е вредна.

В блога си преподавателят по право Кристиян Таков публикува в понеделник позицията си, в която се казва:

За да е ясно и да не е никак "обтекаемо“:

НЕ ПОДКРЕПЯМ новата окупация на Ректората.

Нито в този персонален състав, нито в тази численост, нито в това време, нито при тази обстановка.

Тя не постига целите, които заявява, а им вреди.

Аргументирам:

1) Смятам, че са малцина. Това ги лишава от достатъчна легитимност.

2) Съставът им е твърде разнороден; нито е само студенски, а хептен не е само от Софийския университет. Това повдига въпроса, защо окупират Ректората, а не например Министерския съвет.

3) Моментът (сесия след седмица, задочници, взели отпуски за очни занятия) е крайно неподходящ.

4) Избраното действие – окупация – вече е доказано неефективно спрямо дебелокожите неща, които са на власт в момента.

5) Страничните ефекти от това избрано неефективно действие обаче може да са доста неприятно ефективни:

- Намаляване на подкрепата в обществото;

- Разцепване на Ранобудните студенти;

- Разцепване на Преподавателите, подкрепящи Ранобудните студенти;

- Влизане на полиция в Университета (крайно тъпо ще е, това да не е ставало 126 години и да стане сега);

- Медийна злоупотреба с неизбежните за такова действие непремислености.

6) Широка подкрепа не може да се очаква.

7) Няма "революционна ситуация“ в маркс-ленинов или че-геваристки смисъл. Поради това революционните действия на неподходящ декор могат лесно да се изродят.

8) Това е разпиляване на гражданска енергия по много фронтове и по никое време.

Зад лицето на вярата винаги може да стане прозирна гримасата на екстремността. Единственото спасение сега е в хладния разум. След много месеци на силни и чисти емоции устремът заради самия себе си не е добра рецепта.

Напразните жертви – на хора,на енергия,на козове и на репутация – са само напразни, но престават да са жертви. Те стават прахосване.

В профила си във Фейсбук Александър Кьосев също сподели несъгласието си с тази форма на протест на студентите. Той написа:

Не подкрепям втората окупация на Софийския университет. Рязко осъждам идеята в окупирания Софийски университет да бъдат поканени външни протестиращи, които не са студенти и преподаватели там".

Протестирам дългосрочно и биографично срещу безобразията в тази държава - примерно от май 1989 г., когато участвах в скромния български самиздат. Бил съм на площада, поне колкото половината студенти заедно. Смятам да продължавам да го правя.

Подкрепих първата окупация като форма на гражданско неподчинение и критикувах тогава решението на Академическия съвет, участвах в създаването на групата на преподавателите, говорих на площада в подкрепа на "Ранобудните".

От тази биографична позиция не подкрепям втората окупация на Софийския университет. Рязко осъждам идеята в окупирания Софийския университет да бъдат поканени външни протестиращи, които не са студенти и преподаватели там.

Протестът не започва, нито свършва с окупациите. Правителството на Орешарски рано или късно ще падне, трябва да работим за това. Но втората окупация не е нито необходима в момента за България, нито приемлива за университетската общност".

Огнян Минчев предупреди в социалните мрежи, че ако със силата на полицията окупацията бъде прекратена, това ще предизвика прецедент, на който ще се позовават всички следващи "кандидати за диктатори".

Окупацията на академична сграда е мощно средство за защита на интересите на академичната общност. С това средство не бива да се злоупотребява, не може да се допуска случайни хора - нечленове на академичната общност, да налагат своите решения за прилагането на подобна мярка.

Окупацията на Софийския университет от десетина случайни минувачи е покана за провокации от страна на властимащите да се разправят с демократичното движение на българските студенти и университетски преподаватели.

Призовавам всички наши колеги да убедим шепата незнайни окупатори НЕЗАБАВНО да напуснат сградата на Ректората. Ректорът на Софийския университет трябва да запази добрия тон и да престане да прави обобщаващи квалификации за студентския протест и за позициите, които той отстоява.

Влизането на полицейски сили в Ректората трябва да бъде предотвратено на всяка цена - подобна интервенция ще бъде прецедент, на който ще се позовават всички бъдещи кандидати за диктатори след групичката Доган - Пеевски - Станишев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?