Знаково решение на съдиите във ВСС - Красимир Шекерджиев е излъчен за управата на НИП

Красимир Шекерджиев

Съдийската колегия на новия Висшия съдебен съвет направи първо знаково решение, избирайки съдия Красимир Шекерджиев за свой представител в управата на Националния институт на правосъдието (НИП). Шекерджиев бе избран във ВСС от квотата на съда. Той бе съдия във Върховния касационен съд и се ползва с много добра репутация сред колегите си.

Шекерджиев остро критикува наследството на предишния ВСС и се обяви публично против скандалния законопроект на ГЕРБ, който целеше отрязване на външното финансиране за съсловните организации на магистратите.

Кандидатурата на Шекерджиев бе издигната от председателя на ВКС Лозан Панов и бе гласувана без дебат. Предстои по-късно през деня Прокурорската колегия на ВСС също да издигне кандидат за представител в НИП. Двете кандидатури трябва да бъдат гласувани по-късно и от Пленума на ВСС.

НИП е една от най-важните институции в правосъдната система. Той организира задължителните първоначални обучения на младшите магистрати, което може да предопредели кариерата на всеки млад съдия, прокурор или следовател. Поради своята важност преподавателите в НИП се избират след задължителен конкурс от комисия, в която доминират върховни съдии. Красимир Шекерджиев е един от преподавателите в института.

Споделяне

Още от България